Održan drugi Biotech Future Forum u Beogradu

Prošle nedelje, Beograd je bio domaćin druge Međunarodne konferencije “Budućnost biotehnologije” (engl. Biotech Future Forum), koja je okupila preko 500 učesnika iz tri sektora društva koji imaju najveći uticaj na razvoj biotehnologije: državne i biznis lidere i vodećih naučnika iz celog sveta. Događaj je organizovala Vlada Republike Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i UNDP, uz podršku BIO4 kampusa.

Raznovrstan program konferencije uključivao je državni panel, četiri tematske sesije, dva plenarna predavanja i tzv. zeleni distrikt sa brojnim panelima i izložbom domaćih startapa. Konferenciju je zvanično otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a na sceni su joj se pridružili i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek i generalni sekretar OECD-a Matijas Korman. Poseban doprinos svečanom otvaranju dala je video poruka Akima Štajnera, administratora UNDP.

Konferencija je okupila mnoge istaknute lidere, uključujući Jelenu Begović, ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Srbiji; nj.e. Mohamed Bin Talija, direktor za javne usluge Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata; i dr Ami Apelbaum, glavni istraživač za inovacije, Ministarstvo za inovacije, nauku i tehnologiju i predsednik Odbora Izraelske uprave za inovacije.

Pored toga, dva ključna govornika su dodala poseban značaj ovogodišnjoj konferenciji. Prof. Tim Lu, istaknuti profesor na MIT-u, suosnivač i izvršni direktor kompanije Senti Biosciences i preduzetnik koji je osnovao mnoge kompanije i prednjači u inovacijama u sintetičkoj biologiji. Takođe, dr Rešma Šeti, suosnivačica najinovativnije kompanije u sintetičkoj biologiji, Ginkgo Bioworks.

Forum je takođe okupio mnoge srpske naučnike i preduzetnike koji su lideri u svojim oblastima širom sveta, kao što su prof. Milica Radišić, profesorka oblasti inženjeringa funkcionalnih kardiovaskularnih tkiva Univerziteta u Torontu u Kandi; dr. Vladimir Cmiljanović, osnivač i izvršni direktor kompanije Swiss Rockets u Švajcarskoj; prof. Miroslava Cuperlovic-Culf, viši naučni saradnik Nacionalnog istraživačkog saveta Kanade; prof. Zoran Obradović, profesor i direktor Centra za analitiku podataka i biomedicinsku informatiku Univerziteta Templ u Americi.

Ostanite uz nas za više informacija o #BioTechBEG23.

Srodne vesti

Kontakt
Katićeva 14
11 000 Beograd
office@c4ir.rs
+381 11 73 58 412

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.