Održan drugi Biotech Future Forum u Beogradu

U nedelji za nama, Beograd je drugu godinu zaredom bio domaćin međunarodne konferencije Biotech Future Forum, koja je okupila preko 500 učesnika i 40 govornika, vodećih državnih i biznis lidera i naučnika širom sveta. Konferenciju je organizovala Vlada Republike Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i UNDP, uz podršku BIO4 kampusa.

Raznovrsni program ovogodišnje konferencije uključivao je državni panel, četiri tematske sesije, dva plenarna predavanja i novinu na ovogodišnjem Forumu – tzv. zeleni distrikt sa brojnim panelima i izložbom domaćih startapa. Konferenciju je zvanično otvorila predsednica Vlade Ana Brnabić, a na sceni su joj se pridružili i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek i generalni sekretar OECD-a Matijas Korman. Poseban doprinos otvaranju dala je i video poruka Akima Štajnera, administratora UNDP.

Konferencija je okupila brojne istaknute lidere, uključujući ministarku nauke Srbije Jelenu Begović, NJ.E. Mohamed Bin Taliju ispred Vlade UAE, dr Ami Apelbauma ispred Israel Innovation Authority i brojne druge. Pored toga, dva govornika dala su poseban značaj ovogodišnjoj konferenciji svojim plenarnim predavanjima – Prof. Tim Lu sa MIT i direktor kompanije Senti Biosciences i dr Rešma Šeti, jedna od osnivača Ginkgo Bioworks, sa kojom je Vlada Republike Srbije ovom prilikom potpisala Memorandum o razumevanju. Potpisan MoR sa Ginkgom, kao jednom od najuspešnijih bioteh kompanija na svetu, upravo je jedan od najznačajnijih rezultata ovogodišnje konferencije i pokazatelj Foruma kao platforme koja služi za umrežavanje i unapređenje saradnje sa vodećim svetskim stručnjacima.

Forum je takođe okupio i brojne srpske naučnike i preduzetnike koji decenijama žive i rade u inostranstvu, lidere u svojim oblastima širom sveta, poput prof. Milice Radišić sa Univerziteta u Torontu, dr Vladimira Cmiljanovića, osnivača i direkora Swiss Rockets u Švajcarskoj, prof. Miroslavu Cuperlovic-Culf iz NRC Canada, i druge. Kao rezultat, otpočeti su razni zajednički projekti i drugi oblici saradnje sa domaćim institucijama. Tako su se prof. Zoran Obradović sa Univerziteta Templ u Americi i prof. Vladimir Brusić sa Univerziteta u Notingem u Kini ponovo povezali sa bioinformatičkom zajednicom Srbije i biće jedni od plenarnih predavača na predstojećim domaćim konferencijama u oblasti, poput Belgrade Bioinformatics Conference (BelBI).

Kao primer uspešne saradnje služe i zajednički projekti Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) u Srbiji sa dr Natašom Skoko iz Međunarodnog centra za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) u Italiji i dr Anom Janić sa Univerziteta Pompeu Fabra u Španiji, koje su obe bile naše govornice na ovogodišnjim panelima. Takvu saradnju za počeo je i Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije još prošle godine, povezivanjem sa tadašnom moderatorkom Data panela dr Nevenkom Dimitrovom, jednom od najistaknutijih naučnica u oblasti biomedicinskih podataka u Americi.

Osim toga, u neke od najvažnijih rezultata konferencije izdvajamo i uspostavljanje saradnje domaćeg startapa Bifrost Bioplastic kao jednog od učesnika ovogodišnje izložbi domaćih startapa u okviru zelenog distrikta, sa United Nations Industrial Development Organization (UNIDO). Takođe, povezivanjem našeg Centra sa eminentnim stručnjacima u obasti genomike, kao što su dr Tomas Kin i Mark Bejl iz UK, doprinelo je pridruživanju Centra konzorijumu Genome of Europe, koji je u danima za nama podneo projekat na Digital Europe poziv za projekte, čiji je cilj sekvenciranje 100.000 evropskih genoma.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.