Projekti

01

Registar genetičkih i biomedicinskih podataka

Projektom se radi na uspostavljanju  informacionog sistema i uvođenje standarda za čuvanje i razmenu genetičkih podataka, uključujući tehničke aspekte i aspekte zaštite podataka. Registar će biti na raspolaganju naučnim i zdravstvenim institucijama, a upotreba podataka usmerena na istraživanja i razvoj u oblasti biotehnologije, bioinformatike, bioekonomije, genetike i medicine.

02

DNK skrining

Projekat obuhvata određivanje kompletnog genetičkog materijala 1000 dobrovoljaca. Dobijeni podaci iz analize celog genoma služiće za ispitivanje uticaja genetičkih karakteristika na razvoj hroničnih bolesti i naslednih poremećaja, kao i tumačenje naslednih komponenti povezanih sa rizikom od obolevanja od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Takođe,ovaj projekat baviće se i farmakogenetikom, odnosno proučavanjem individualnih odgovora na određeni lek, ili dozu leka.

03

NSCLC

Saradnja sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) na projektu koji se bavi ispitivanjem NSCLC (non-small cell lung cancer) u vidu obezbeđivanja neophodnih IT infrastrukturnih resursa za skladištenje kliničkih i genetičkih podataka, i podrške u koordinaciji i komunikaciji učesnika.

04

Ispitivanje javnog mnjenja

Sprovodimo istraživanje stavova i znanja građana Srbije o genetici uopšte, genetičkim istraživanjima i genetičkom testiranju, u cilju edukacije i osvešćivanja šire populacije o važnosti primene genetike u zdravstvu i nauci.

05

Jačanje bioinformatičke zajednice

Svim svojim aktivnostima i projektima kontinuirano radimo na osnaživanju bioinformatičke zajednice, što je rezultovalo osnivanjem Sekcije za genomiku u okviru BirBi i budućem uspostavljanju Registra genetičkih i biomedicinskih podataka, kao i uvođenju formalnog obrazovnog programa iz ove oblasti.