Одржана друга Међународна конференција “Будућност биотехнологије” у Београду

Прошле недеље, Београд је био домаћин друге Међународне конференције “Будућност биотехнологије” (енгл. Biotech Future Forum), која је окупила преко 500 учесника из три сектора друштва који имају највећи утицај на развој биотехнологије: државне и бизнис лидере и водећих научника из целог света. Догађај је организовала Влада Републике Србије у сарадњи са Светским економским форумом и УНДП, уз подршку БИО4 кампуса.

Разноврстан програм конференције укључивао је државни панел, четири тематске сесије, два пленарна предавања и тзв. зелени дистрикт са бројним панелима и изложбом домаћих стартапа. Конференцију је званично отворила председница Владе Србије Ана Брнабић, а на сцени су јој се придружили и извршни директор Светског економског форума Мирек Душек и генерални секретар ОЕЦД-а Матијас Корман. Посебан допринос свечаном отварању дала је видео порука Акима Штајнера, администратора УНДП.

Конференција је окупила многе истакнуте лидере, укључујући Јелену Беговић, министарку науке, технолошког развоја и иновација у Србији; њ.е. Мохамед Бин Талија, директор за јавне услуге Владе Уједињених Арапских Емирата; и др Ами Апелбаум, главни истраживач за иновације, Министарство за иновације, науку и технологију и председник Одбора Израелске управе за иновације.

Поред тога, два кључна говорника су додала посебан значај овогодишњој конференцији. Проф. Тим Лу, истакнути професор на МИТ-у, суоснивач и извршни директор компаније Сенти Биосциенцес и предузетник који је основао многе компаније и предњачи у иновацијама у синтетичкој биологији. Такође, др Решма Шети, суоснивачица најиновативније компаније у синтетичкој биологији, Ginkgo Bioworks.

Форум је такође окупио многе српске научнике и предузетнике који су лидери у својим областима широм света, као што су проф. Милица Радишић, професорка области инжењеринга функционалних кардиоваскуларних ткива Универзитета у Торонту у Канди; др. Владимир Цмиљановић, оснивач и извршни директор компаније Swiss Rockets у Швајцарској; проф. Мирослава Чуперловић-Кулф, виши научни сарадник Националног истраживачког савета Канаде; проф. Зоран Обрадовић, професор и директор Центра за аналитику података и биомедицинску информатику Универзитета Темпл у Америци.

Останите уз нас за више информација о #BioTechBEG23.

Srodne vesti

Kontakt
Katićeva 14
11 000 Beograd
office@c4ir.rs
+381 11 73 58 412

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.