Одржана друга Међународна конференција “Будућност биотехнологије” у Београду

У недељи за нама, Београд је другу годину заредом био домаћин Међународне конференције “Будућност биотехнологије” (енгл. Biotech Future Forum), која је окупила преко 500 учесника и 40 говорника, водећих државних и бизнис лидера и научника широм света. Конференцију је организовала Влада Републике Србије у сарадњи са Светским економским форумом и УНДП, уз подршку БИО4 кампуса.

Разноврсни програм овогодишње конференције укључивао је државни панел, четири тематске сесије, два пленарна предавања и новину на овогодишњем Форуму – тзв. зелени дистрикт са бројним панелима и изложбом домаћих стартапа. Конференцију је званично отворила председница Владе Ана Брнабић, а на сцени су јој се придружили и извршни директор Светског економског форума Мирек Душек и генерални секретар ОЕЦД-а Матијас Корман. Посебан допринос отварању дала је и видео порука Акима Штајнера, администратора УНДП.  

Конференција је окупила бројне истакнуте лидере, укључујући министарку науке Србије Јелену Беговић, Њ.Е. Мохамед Бин Талију испред Владе УАЕ, др Ами Апелбаума испред Israel Innovation Authority и бројне друге. Поред тога, два говорника дала су посебан значај овогодишњој конференцији својим пленарним предавањима – Проф. Тим Лу са MIT и директор компаније Senti Biosciences и др Решма Шети, једна од оснивача Ginkgo Bioworks, са којом је Влада Републике Србије овом приликом потписала Меморандум о разумевању са Ginkgo, као једном од најуспешнијих биотехнолошких компанија на свету, управо је један од најзначајнијих резултата овогодишње конференције и показатељ Форума као платформе која служи за умрежавање и унапређење сарадње са водећим светским стручњацима.  

Форум је такође окупио и бројне српске научнике и предузетнике који деценијама живе и раде у иностранству, лидере у својим областима широм света, попут проф. Милице Радишић са Универзитета у Торонту, др Владимира Цмиљановића, оснивача и дирекора Swiss Rockets у Швајцарској, проф. Мирославу Чуперловић-Цулф из NRC Canada, и друге. Као резултат, отпочети су разни заједнички пројекти и други облици сарадње са домаћим институцијама. Тако су се проф. Зоран Обрадовић са Универзитета Темпл у Америци и проф. Владимир Брусић са Универзитета у Нотингем у Кини поново повезали са биоинформатичком заједницом Србије и биће једни од пленарних предавача на предстојећим домаћим конференцијама у области, попут Belgrade Bioinformatics Conference (BelBI). 

Као пример успешне сарадње служе и заједнички пројекти Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) у Србији са др Наташом Скоко из Међународног центра за генетско инжењерство и биотехнологију (ICGEB) у Италији и др Аном Јанић са Универзитета Pompeu Fabra у Шпанији, које су обе биле наше говорнице на овогодишњим панелима. Такву сарадњу за почео је и Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије још прошле године, повезивањем са тадашном модераторком DATA панела др Невенком Димитровом, једном од најистакнутијих научница у области биомедицинских података у Америци.    

Осим тога, у неке од најважнијих резултата конференције издвајамо и успостављање сарадње домаћег стартапа Bifrost Bioplastic као једног од учесника овогодишње изложби домаћих стартапа у оквиру зеленог дистрикта, са United Nations Industrial Development Organization (UNIDO). Такође, повезивањем нашег Центра са еминентним стручњацима у обасти геномике, као што су др Томас Кин и Марк Бејл из УК, допринело је придруживању Центра конзоријуму Genome of Europe, који је у данима за нама поднео пројекат на Digital Europe позив за пројекте, чији је циљ секвенцирање 100.000 европских генома.

© Центар за четврту индустријску револуцију.