Republika Srbija postala član EMBL

Zahvaljujući aktivnostima Centra, Srbija se pridružila EMBL-u (Evropska laboratorija za molekularnu biologiju), započevši trogodišnji proces na putu ka punopravnom članstvu.

Prezentaciju Savetu EMBLA-a, nakon koje je potvrđen početak procesa za članstvo Srbije u EMBL-u, održali su Ivana Vukašinović, pomoćnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović i i Branko Tomić, vanredni istraživač-profesor na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

“Srbija ima snažnu posvećenost poboljšanju ukupnog kvaliteta života naših građana putem nauke i tehnologije, i uvereni smo da će naše članstvo doneti koristi kako Srbiji, tako i EMBL-u”, izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović povodom potencijalnog članstva Republike Srbije u EMBL-u.

Direktorka EMBL-a, profesorka Edit Herd, izjavila je da će status članstva doprineti podršci ciljevima Srbije da proširi svoje istraživačko i inovaciono okruženje omogućavajući nacionalnim istraživačima punu korist od EMBL-ovih objekata, obuke i profesionalnih mreža, kao i pristup veoma traženim doktorskim i postdoktorskim programima EMBL-a.

Članstvo Srbije usklađeno je sa misijom EMBL-a da integriše i poveže naučnike širom Evrope, kako bi se osigurao razvoj i razmena talenata, saradnja i zajedničko korišćenje infrastruktura. Herd je dodala kako je EMBL bio oduševljen posetom delegacije iz Srbije Evropskom bioinformatičkom institutu u Velikoj Britaniji u januaru ove godine , kao i da su razgovori već identifikovali mnoge oblasti za dalju saradnju, koja će sada biti dodatno ojačana pridruženim članstvom Srbije.

Srbija će tokom trogodišnjeg procesa članstva prisustvovati sastancima EMBL-ovog Saveta kao posmatrač. EMBL trenutno ima 28 punopravnih članica, jednu pridruženu članicu, kao i dva potencijalna člana.

Izvor: OVDE.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.