Biotech Future Forum

Biotehnologija je ključna za unapređenje rešenja u oblastima kao što su medicina, poljoprivreda i prehrambena industrija. Rastuće investicije i tehnološki napredak ubrzale su njen prosperitet i mogućnosti primene, i kao takva, biotehnologija će definisati naš budući svet. 

U tom kontekstu, Vlada Republike Srbije i njen Centar za četvrtu industrijsku revoluciju ulažu ogromne napore u razvoj ekosistema koji će biti stimulativan za razvoj biotehnologije u našoj državi, čiji je deo i Međunarodna konferencija „Budućnost biotehnologije“ (eng. Biotech Future Forum).  

Cilj konferencije je da na jednom mestu okupi ključne pokretače razvoja u ovoj oblasti kako bismo zajedno oblikovali napredak i primenu biotehnologije, započeli deljenje znanja, razvoj politika i umrežavanje Srbije u svetski biotehnološki sistem. Kao takva, konferencija teži da postane mesto redovnog godišnjeg okupljanja nove biotehnološke zajednice u Srbiji i njenom pozicioniranju kao zemlje novih tehnologija, znanja i inovacija. 

Tokom dva dana trajanja, konferencija okuplja tri sektora društva koja imaju najveći uticaj na razvoj biotehnologije – javni i privatni sektor, i akademsku zajednicu. Teme zastupljene na konferenciji obuhvataju oblasti biomedicine, bioinformatike i bioinženjeringa, kao i zaštite životne sredine i obnovljive energije.  

Konferencija se realizuje u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Ovogodišnji Forum održaće se 19-20 oktobra 2023. godine u Beogradu

Ukoliko želite da saznate više o Forumu, kontaktirajte naš tim putem imejl adrese: biotechff@gov.rs 

Ovogodišnja Međunarodna konferencija “Budućnost biotehnologije” (Biotech Future Forum 2023, #BioTechBEG23) biće organizovana od 19-20. oktobra 2023. godine u Palati Srbija u Beogradu. Konferencija će obuhvatiti širok spektar tema iz oblasti biotehnologije, bioinformatike i bioinženjeringa, kao i jednu novu oblast zelene biotehnologije, koja će se baviti otkrivanjem najnovijih održivih rešenja i inovacija, usmeravajući ka zelenijoj i održivijoj budućnosti. Forum će okupiti preko 600 učesnika i govornika iz preko 30 zemalja širom sveta.

19 Okt Četvrtak

08:00 – 09:00

Registracija

09:00 – 09:30

Svečano otvaranje

 • Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije
 • Mirek Dušek, izvršni direktor Svetskog ekonomskog forum1
 • Matijas Korman, generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)

09:30 – 10:30

Biotehnološka budućnost za sve: Državne strategije za biotehnološke inovacije

Moderator: Valter Paskareli, menadžer za tehnologiju i društvo pri časopisu The Economist

 • dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Vlada Republike Srbije 
 • dr Mihailo Jovanović, ministar i telekomunikacija, Vlada Republike Srbije
 • Mario Oliveira, ministar telekomunikacija, informacionih tehnologija i društvene komunikacije, Republika Angola

Biotehnologija postala je neodvojivi deo napretka naših ključnih industrija, uključujući zdravstvo, poljoprivredu, energiju, materijale i industrijske procese. Vlade država moraju dati prioritet strateškim investicijama, međunarodnim saradnjama i inovativnim partnerstvima kako bi se suočile sa izazovima u ovim sektorima i stvorile nove mogućnosti za rast. Kako ti napori mogu da podstaknu uspešan biotehnološki ekosistem za sve? Saznajte od vodećih svetskih političkih lidera o njihovim strategijama i prioritetima za unapređenje biotehnoloških inovacija.

10:30 – 11:00

Pauza

10:30 – 16:00

Green Showroom: Biotehnologija za održivu budućnost

Moderator i plenarni predavač:
prof. Vladimir Crnojević, direktor BioSense Instituta

Zakoračite u sledeću generaciju biotehnologije, kroz revolucionarne startape koji stvaraju nova rešenja za budućnost energetike, životne sredine i poljoprivrede. Uronite u niz zanimljivih razgovora, radionica i panela vođenih od strane međunarodnih stručnjaka. Bićete vođeni kroz seriju izložbi koje otkrivaju najnovija održiva rešenja i inovacije, usmeravajući nas ka zelenijoj i održivijoj budućnosti.

11:00 – 12:15

Paralelne sesije – Inovativna biotehnologija 1.0

Sesija 1. Inženjering zdravije budućnosti
Moderator i plenarni predavač: prof. Milica Radišić, profesorka na Univerzitetu u Torontu i Canada Research Chair za inženjering funkcionalnih kardiovaskularnih tkiva

Od najsavremenijih proteza i implatantabilnih uređaja do personalizovane medicine i regenerativnih terapija, biomedicinski inženjering revolucionizuje medicinske tretmane. Međutim, uspešna inovacija sama po sebi ne garantuje uspešnu primenu i skaliranje ovih životno menjanjućih rešenja široj javnosti – s obzirom na mnoge regulatorne,
finansijske, proizvodne, tržišne i infrastrukturne izazove. Kako će naredna generacija rešenja u biomedicinskom inženjeringu prevazići ove prepreke kako bi transformisala zdravstvo na globalnom nivou? Saznajte od biomedicinskih inženjera i stručnjaka kako se može otključati vrednost razvoja u biomedicinom inženjerstvu.

Sesija 2. Podaci i veštačka inteligencija: Ubrzavanje potencijala biotehnologije
Moderator: dr Branka Rakić, stariji istraživač pri Institutu za veštačku
inteligenciju u Srbiji

Biotehnologija se susreće sa najsavremenijim tehnologijama poput nauke o podacima i veštačke inteligencije, poboljšavajući analizu složenih bioloških podataka i ubrzavajući otkrića u istraživanjima. Ova simbiotska veza povećava brzinu i obim razvoja novih
rešenja u svim sektorima biotehnologije. Kako možemo dalje iskoristiti podatke i veštačku inteligenciju kako bismo maksimalno povećali pozitivan uticaj biotehnologije na najvažnije društvene izazove? Poslušajte stručnjake iz oblasti novih tehnologija o tome kako se podaci i veštačka inteligencija mogu primeniti kako bi se stvorile nove prilike u biotehnologiji.

12:15 – 13:30

Ručak

13:30 – 14:00

Plenarno predavanje

 • dr Timoti Lu, Profesor na Masačusetskom institutu tehnologije (MIT) i suosnivač i direktor SentiBio

14:00 – 15:15

Paralelne sesije – Inovativna biotehnologija 2.0

Sesija 1. Revolucija u zdravstvu: Oslobađanje potencijala genetske
medicine
Moderator: Jelena Bojović, direktorka C4IR Srbije i programska direktorka NALED

Genetska medicina preoblikovala je oblast zdravstva, uvodeći personalizovane i ciljane pristupe lečenju. U ovoj sesiji istražujemo neophodne saradnje između akademije, industrije i pružalaca zdravstvenih usluga koje su ključne u podsticanju ovih revolucionarnih genetskih napredaka u glavni tok medicinske prakse. Pridružite nam se u razgovoru o strategijama i partnerstvima koja će ubrzati integraciju genetske medicine u globalne zdravstvene sisteme, uvodeći novo doba preciznosti i efektivnosti u nezi pacijenata.

Sesija 2. BIO4 kampus: Od istraživanja do inovacija
Moderator: Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo pri
Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije

Razvoj, primena i komercijalizacija biotehnologije privukli su preko 21 milijardu dolara od privatnih investitora u 2022. godini. Ova finansijska podrška je ključna za razvoj biotehnoloških rešenja u većem obimu, ali mnogi drugi faktori, uključujući upravljanje intelektualnom svojinom, regulatornu usklađenost, tržišnu održivost, komunikaciju i talente usporavaju industriju. Kako da prevaziđemo jaz između naučnih otkrića i
praktičnih primena, omogućavajući prevođenje biotehnoloških saznanja u stvarne proizvode, usluge i rešenja? Pridružite se diskusiji sa investitorima u biotehnologiji, istraživačima i poslovnim liderima o efikasnim modelima prenosa tehnologije.

15:15 – 16:15

Premošćavanje granica: Biotehnološki trag Srbije

Moderator: prof. Robert Volkot, suosnivač i predsedavajući Svetske mreže inovacija (TWIN Global)

Otkrijte kako srpski biotehnološki stručnjaci u inostranstvu utiču na globalnu industriju. Pridružite se panelu iskusnih naučnika naučnica dok dele uvide u svoj revolucionarni rad, ističući ključnu ulogu koju Srbija igra u oblikovanju biotehnoloških napredaka širom sveta.

16:15 – 16:45

Plenarno predavanje

dr Rešma Šeti, suosnivač Gingko Bioworks

16:45 – 17:00

Završne reči: C4IR Srbija i Svetski ekonomski
forum

17:00 – 18:00

Koktel umrežavanja

20 Okt Petak

09:00 – 09:30

Registracija

09:30 – 11:30

Radni sastanci (samo po pozivu)

Sastanak 1. Bioekonomska radionica Svetskog ekonomskog Foruma

Sastanak 2. GA4GH zajednica

11:30 – 12:30

Ručak

Prva Međunarodna konferencija „Budućnost biotehnologije“ (eng. Biotech Future Forum, #BioTechBEG22) održana je 20-21. oktobra 2022. godine u Palati Srbija u Beogradu i brojala je preko 600 učesnika i govornika iz 30 zemalja širom sveta. Teme konferencije: biotehnologija, bioinformatika i bioinženjering, se posebnim fokusom na medicinu i zdravstvo. 

20 Okt Četvrtak

08:30 – 09:30

Registracija

09:30 – 10:00

Uvodno obraćanje i predstavljanje C4IR Srbije

 • Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije
 • Borge Brende, predsednik Svetskog ekonomskog foruma
 • Akim Štajner, administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – video poruka

10:00 – 11:00

Državni panel: Izgradnja biotehnološke nacije

Uvodno obraćanje: Omar Sultan Al Olama, ministar za veštačku inteligenciju, UAE – video poruka

Moderator: Marta Arsovska Tomovska, savetnik u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije

 • Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srbija
 • Ives Iradukunda, generalni sekretar u ministarstvu za IKT i inovacije, Ruanda
 • Khalfan Juma Belhoul, direktor Dubai Future Foundation, Ujedinjeni Arapski Emirati
 • Fabio Skano, direktor kancelarije u Srbiji i izaslanik za Zapadni Balkan Svetske zdravstvene organizacije

11:00 – 11:30

Pauza

11:30 – 12:30

Paralelne sesije

Sesija o podacima: Nauka o podacima u biotehnologiji

Moderator i predsedavajući sesijom: dr Nevenka Dimitrova, potpredsednik odeljenja za nauku o podacima i servise vezane za podatke u GlaxoSmithKline

 • Dr. Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Srbija
 • Dr Ali Taha KOČ, rukovodilac Kancelarije digitalne transformacije, Turska
 • Dr. Branka Rakić, stariji istraživač pri Institutu za veštačku inteligenciju, Srbija
 • Dr. Milan Petković, rukovodilac odeljenja za veštačku inteligenciju i nauku o podacima u Philips, Holandija

Fokus sesija: Kako mi to radimo?

Moderator: Keli Mekejn, rukovodilac inicijativa u oblasti zdravlja i zdravstvene zaštite, Svetski ekonomski forum

 • Jedigunta Satyanarayana, glavni savetnik u Centru za četvrtu industrijsku revoluciju u Indiji
 • Jelena Bojović, direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji
 • Joris Cyizere, generalni direktor Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Ruandi
 • Markos Vinisius de Souza, direktor Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Brazilu
 • Dr Jehudit Koen, direktor za nauku Nacionalne biobanke za istraživanje u Izraelu

12:30 – 14:00

Grupna fotografija i pauza za ručak

14:00 – 14:30

Plenarno predavanje

Prof. Džordž Čerč, osnivač i rukovodilac odeljenja za sintetsku biologiju na Institutu Wyss na Harvardu;
profesor genetike na Harvardskoj medicinskoj školi i profesor zdravstvenih nauka i tehnologije na Harvardu i Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT); direktor Nacionalnog zdravstvenog instituta Centra izvrsnosti u naukama o genomici – onlajn

14:30 – 15:30

Paralelne sesije

Akademska sesija: Biotehnologija – Kako oblikuje našu budućnost?

Moderator i predsedavajući sesijom: dr Jelena Begović, direktor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Srbiji

 • Dr Čarls Ruranga, direktor Afričkog centra izvrsnosti u nauci o podacima, Ruanda
 • Dr Klaudija Vikers, glavni istraživač u Eden Brew, Australija
 • Kiren Naido, izvršni direktor Zdravlje Leskovac i suosnivač i generalni direktor Frontier Pharma, Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Martin Mosler, generalni direktor Naučnog parka Grac, Austrija
 • Dr Nataša Skoko, rukovodilac Odeljenja za razvoj biotehnologije u Međunarodnom centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Italija

Biznis sesija: Ubrzavanje inovacija

Moderator i predsedavajući sesijom: prof. Robert C. Volkot, suosnivač i predsedavajuće lice The World Innovation Network (TWIN); suosnivač i izvršni direktor Kellogg Innovation Network; profesor za inovacije na Univerzitetu u Čikagu i Nortvesternu

 • Dan Vahdat, izvršni direktor Huma, Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Glorija Zajbert, osnivač i izvršni direktor kompanije Temedica, Nemačka
 • Dr Milan Obradović, viši globalni naučni direktor za integrisana rešenja u zdravstvu, sektor za globalna medicinska pitanja u Roche, Švajcarska
 • Dr Urlih A.K. Betz, potpredsednik za inovacije u Merck, Nemačka
 • Vilijam Mos, izvršni direktor Seven Bridges Genomics, SAD

15:30 – 16:00

BIO4 kampus prezentacija

Dr. Jelena Begović, direktor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Srbiji

Nenad Paunović, Direktor tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Srbije

16:00 – 16:30

Plenarno predavanje

Dr Džordž Jankopulos, suosnivač, predsednik i glavni naučni direktor Regeneron Pharmaceuticals i predsednik Regeneron Research Laboratories – onlajn

16:30 – 16:35

Kraj programa konferencije

21 Okt Petak

09:00 – 10:30

Sastanak C4IR Svetskog ekonomskog foruma (zatvoreno)

11:00 – 14:00

Posete odabranim lokacijama (zatvoreno)