Centar deo konzorcijuma Genome of Europe

U novembru 2023. godine, Centar i Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije postali su deo konzorcijuma Genome of Europe, zajedno sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI). Konzorcijum čini 29 evropskih zemalja, od kojih su svega 3 van područja Evropske unije – Srbija, Norveška i Turska.

Konzorcijum je u danima za nama predao projekat na Digital Europe poziv za projekte, čiji je cilj sekvenciranje 100.000 evropskih genoma. Projekat predstavlja prvu veliku pan-evropsku inicijativu za uspostavljanje referentnog evropskog genoma. Projekat je iniciran i kao evropski odgovor na globalne trendove (US, UK, Japan i Kina) upotrebe genetičkih podataka u istraživanjima i zdravstvu.

Krajnje očekivani ishod projekta je unapređenje personalizovane medicine, koja postaje globalni fokus u oblasti zdravstva i prevencije, kako bi se optimizovala rana detekcija, dijagnostika, tretman i prevencija bolesti.

Podsetimo C4IR Srbije pridružio se u februaru ove godine globalnoj mreži posvećenoj razvoju standarda u oblasti genomike i zdravlja – Global Alliance for Genomics and Health (GH4GH). Zatim, u junu, zahvaljujući aktivnostima Centra i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Srbija je postala deo Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL).

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.