Upoznajte raznovrsni program Biotech Future Foruma 2023

Beograd je nedavno bio domaćin drugog Biotech Future Foruma, međunarodne konferencije koja je okupila preko 500 učesnika i više od 40 govornika iz celog sveta. Organizator konferencije je Vlada Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i UNDP, uz podršku BIO4 kampusa. Program je obuhvatio brojne govore, panel diskusije, stručne tematske sesije i jednu novu oblast u vidu tzv. zelenog distrikta.

Konferenciju su svečano otvorili premijerka Srbije, Ana Brnabić, izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek i generalni sekretar OECD-a Matijas Korman. Nakon toga, održane su dve panel diskusije: “Ključna uloga države u inovacijama biotehnologije”, na kojoj su učestvovali Jelena Begović, ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije u Srbiji, i NJ.E. Mohamed Bin Talija, direktor za javne usluge Vlade UAE. Drugi panel pod nazivom “Investiranje u inovacije biotehnologije za otkrića” uključivao je dr Ivana Rakonjca, direktora Fond za inovacionu delatnost Srbije i dr Ami Apelbauma, glavni istraživač za inovacije, Ministarstvo za inovacije, nauku i tehnologiju i predsednik Odbora Izraelske uprave za inovacije. Panelima je moderirao Valter Paskareli, savetnika za tehnološku politiku iz UK.

Plenarni govornici bili su profesor Timoti Lu sa MIT-a, suosnivač i izvršni direktor Senti Biosciences, i dr Rešma Šeti, suosnivač kompanije Gingko Bioworks, koja je u okviru svog plenarnog predavanja imala intervju sa profesorom Robertom Volkotom, suosnivač i predsedavajući Svetske mreže inovacija (TWIN Global).

Novinu na ovogodišnjoj konferenciji činio je tzv. zeleni distrikt, sa izložbom domaćih startapa, inače grantista UNDP i StarTech programa. Dve panel diskusije unutar ove konferencijske sale obuhvatile su “Rešenja za održivu budućnost” i “Ulogu nauke i inovacija u održivoj poljoprivredi, životnoj sredini i energetici”. Na ovim panelima su učestvovali istaknuti govornici, kao što su ministarka nauke Jelena Begović i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Pored toga, profesor Volkot predstavio je svoju novu knjigu ” Proximity “.

Konferencija je takođe obuhvatila pet stručnih sesija koje su pokrivale teme od inženjeringa zdravije budućnosti do genetske medicine i uticaja podataka i veštačke inteligencije u biotehnologiji.

Inženjering zdravije budućnosti: Milica Radišić, profesorka oblasti inženjeringa funkcionalnih kardiovaskularnih tkiva Univerziteta u Torontu, bila je i moderator i plenarni predavač u okviru ove sesije. NJoj su se na sceni pridružili i Katja Šenke-Liland, profesorka medicinskih tehnologija i regenerativne medicine Univerziteta u Tibingenu, Peter Loskil, profesor za istraživanje organa na čipu Univerziteta u Tibingenu, Sabet Verpurte, profesorka farmaceutske analize Univerziteta u Groningenu, dok je prof. DŽefri Karp sa Harvard Medical School poslao video prezentaciju.

BIO4 kampus – Od istraživanja do inovacija: Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije moderirao je ovom sesijom. Na sceni su mu se pridružili i dr Ana Janić, šef laboratorije na odseku za medicinu i nauke o životu na Univerzitetu Pompeu Fabra, dr Milenko Cicmil, izvršni direktor kompanije Tasca Therapeutics i Venture partner, Cure Ventures, prof. Milan Mrkšić, potpredsednik za istraživanje na Nortvestern Univerzitetu i Igor Princev, direktor isporuke u EPAM Sistems.

Oslobađanje potencijala genetske medicine: Jelena Bojović, direktorka C4IR Srbija i programska direktorka u NALED-u, moderirala je ovom sesijom. Na panelu su govorili dr Mark Bejl, onsultant za genomiku, politiku i bioetiku i zamenik direktora, Nacionalna kancelarija za genetiku i genomiku HSE, prof Jang Je, zamenik generalnog direktora Šangajskog instituta Materia Medica, dr Branka Zukić, naučni savetnik, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo, i dr Ning Li, potpredsednik BGI Group.

Podaci i veštačka inteligencija: Ubrzavanje potencijala biotehnologije: dr Branka Rakić, stariji istraživač, Institut za veštačku inteligenciju u Srbiji, bila je moderator ove sesije. Panel je oplemenila video poruka dr Gurudut Banavar, tehnički direktor i rukovodilac u oblasti VI, Viome, a u diskusiji su učestvovali dr Aleks Aliper, predsednik, Insilico Medicine, prof. Miroslava Čuperlović-Culf, viši naučni saradnik, Nacionalni istraživački saveti Kanade, i dr Lu Zeng, rukovodilac odeljenja za partnerstva zasnovana na vrednosti i digitalno zdravlje za Evropu i Kanadu, Takeda.

Premošćavanje granica: Biotehnološki trag Srbije: prof. Robert Volkot, suosnivač i predsedavajući Svetske mreže inovacija (TWIN Global) vodio je ovu sesiju. Na panel diskusiji su učestvovali dr Vladimir Cmiljanovicć, predsednik i direktor, Swiss Rockets, prof. Zoran Obradović, profesor i direktor Centra za analitiku podataka i biomedicinsku informatiku, Univerzitet Templ, dr Nataša Skoko, rukovodilac Odeljenja za razvoj biotehnologije, ICGEB, dr Staša Stanković, strategijski konsultant u oblasti genomike i VI za otkrivanje lekova, AstraZeneca, i prof. Vladimir Brusić, profesor računarstva, Univerzitet Notingem Ningbo.

Program ovogodišnje konferencije završen je drugog dana Foruma, na kome su održana dva radna sastanka. Radionica Svetskog ekonomskog foruma u oblasti bioekonomije, vođena od strane Brin Stanton, rukovodilac oblasti bioekonomije, Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetski ekonomski foruma, pružila je platformu za duboke diskusije o navedenoj oblasti. Pored toga, sastankom zajednice GA4GH, je predsedavao dr Tomas Kin, rukovodilac tima, European Genome Phenome Archive (EGA) i European Variation Archive (EVA) u EMBL-EBI (UK): Globalni savez za genomiku i zdravlje u 2023. godini.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.