Biotech Future Forum

Биотехнологија је кључна за унапређење решења у областима као што су медицина, пољопривреда и прехрамбена индустрија. Растуће инвестиције и технолошки напредак убрзале су њен просперитет и могућности примене, и као таква, биотехнологија ће дефинисати наш будући свет. 

У том контексту, Влада Републике Србије и њен Центар за четврту индустријску револуцију улажу огромне напоре у развој екосистема који ће бити стимулативан за развој биотехнологије у нашој држави, чији је део и Међународна конференција „Будућност биотехнологије“ (енгл. Biotech Future Forum).

Циљ конференције је да на једном месту окупи кључне покретаче развоја у овој области како бисмо заједно обликовали напредак и примену биотехнологије, започели дељење знања, развој политика и умрежавање Србије у светски биотехнолошки систем. Као таква, конференција тежи да постане место редовног годишњег окупљања нове биотехнолошке заједнице у Србији и њеном позиционирању као земље нових технологија, знања и иновација. 

Током два дана трајања, конференција окупља три сектора друштва која имају највећи утицај на развој биотехнологије – јавни и приватни сектор, и академску заједницу. Теме заступљене на конференцији обухватају области биомедицине, биоинформатике и биоинжењеринга, као и заштите животне средине и обновљиве енергије.  

Конференција се реализује у сарадњи са Светским економским форумом и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

Овогодишњи Форум одржаће се 19-20 октобра 2023. године у Београду

Уколико желите да сазнате више о Форуму, контактирајте наш тим путем имејл адресе: biotechff@gov.rs

Овогодишња Међународна конференција “Будућност биотехнологије” (Biotech Future Forum 2023, #BioTechBEG23) биће организована од 19-20. октобра 2023. године у Палати Србија у Београду. Конференција ће обухватити широк спектар тема из области биотехнологије, биоинформатике и биоинжењеринга, као и једну нову област зелене биотехнологије, која ће се бавити откривањем најновијих одрживих решења и иновација, усмеравајући ка зеленијој и одрживијој будућности. Форум ће окупити преко 600 учесника и говорника из преко 30 земаља широм света.

19 Окт Четвртак

08:00 – 09:00

Регистрација

09:00 – 09:30

Свечано отварање

 • Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије
 • Мирек Душек, извршни директор Светског економског форума
 • Матијас Корман, генерални секретар Организацјие за економску сарадњу и развој (ОЕЦД)

09:30 – 10:30

Биотехнолошка будућност за све: Државне стратегије за биотехнолошке иновације

Модератор: Валтер Паскарели, менаџер за технологију и друштво при часопису The Economist

 • др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, Влада Републике Србије
 • др Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, Влада Републике Србије
 • Марио Оливеира, министар телекомуникација, информационих технологија и друштвене комуникације, Република Ангола

Биотехнологија постала је неодвојиви део напретка наших кључних индустрија, укључујући здравство, пољопривреду, енергију, материјале и индустријске процесе. Владе држава морају дати приоритет стратешким инвестицијама, међународним сарадњама и иновативним партнерствима како би се суочиле са изазовима у овим секторима и створиле нове могућности за раст. Како ти напори могу да подстакну успешан биотехнолошки екосистем за све? Сазнајте од водећих светских политичких лидера о њиховим стратегијама и приоритетима за унапређење биотехнолошких иновација.

10:30 – 11:00

Пауза

10:30 – 16:00

Green Showroom: Биотехнологија за одрживу будућност

Модератор и пленарни предавач: проф. Владимир Црнојевић, директор БиоСенсе Института

Закорачите у следећу генерацију биотехнологије, кроз револуционарне стартапе који стварају нова решења за будућност енергетике, животне средине и пољопривреде. Уроните у низ занимљивих разговора, радионица и панела вођених од стране међународних стручњака. Бићете вођени кроз серију изложби које откривају најновија одржива решења и иновације, усмеравајући нас ка зеленијој и одрживијој будућности.

11:00 – 12:15

Пралелне сесије – Иновативна биотехнологија 1.0

Сесија 1. Инжењеринг здравије будућности

Модератор и пленарни предавач: проф. Милица Радишић, професорка на Универзитету у Торонту и Canada Research Chair за инжењеринг функционалних кардиоваскуларних ткива

Од најсавременијих протеза и имплатантабилних уређаја до персонализоване медицине и регенеративних терапија, биомедицински инжењеринг револуционизује медицинске третмане. Међутим, успешна иновација сама по себи не гарантује успешну примену и скалирање ових животно мењањућих решења широј јавности – с обзиром на многе регулаторне, финансијске, производне, тржишне и инфраструктурне изазове. Како ће наредна генерација решења у биомедицинском инжењерингу превазићи ове препреке како би трансформисала здравство на глобалном нивоу? Сазнајте од биомедицинских инжењера и стручњака како се може откључати вредност развоја у биомедицином инжењерству.

Сесија 2. Подаци и вештачка интелигенција: Убрзавање потенцијала биотехнологије

Модератор: др Бранка Ракић, старији истраживач при Институту за вештачку интелигенцију у Србији

Биотехнологија се сусреће са најсавременијим технологијама попут науке о подацима и вештачке интелигенције, побољшавајући анализу сложених биолошких података и убрзавајући открића у истраживањима. Ова симбиотска веза повећава брзину и обим развоја нових решења у свим секторима биотехнологије. Како можемо даље искористити податке и вештачку интелигенцију како бисмо максимално повећали позитиван утицај биотехнологије на најважније друштвене изазове? Послушајте стручњаке из области нових технологија о томе како се подаци и вештачка интелигенција могу применити како би се створиле нове прилике у биотехнологији.

12:15 – 13:30

Ручак

13:30 – 14:00

Пленарно предавање

 • др Тимоти Лу, Професор на Масачусетском институту технологије (МИТ) и суоснивач и директор СентиБио

14:00 – 15:15

Паралелне сесије – Иновативна биотехнологија 2.0

Сесија 1. Револуција у здравству: Ослобађање потенцијала генетске медицине

Модератор: Јелена Бојовић, директорка Ц4ИР Србије и програмска директорка НАЛЕД

Генетска медицина преобликовала је област здравства, уводећи персонализоване и циљане приступе лечењу. У овој сесији истражујемо неопходне сарадње између академије, индустрије и пружалаца здравствених услуга које су кључне у подстицању ових револуционарних генетских напредака у главни ток медицинске праксе. Придружите нам се у разговору о стратегијама и партнерствима која ће убрзати интеграцију генетске медицине у глобалне здравствене системе, уводећи ново доба прецизности и ефективности у нези пацијената.

Сесија 2. БИО4 кампус: Од истраживања до иновација

Модератор: Ненад Пауновић, директор тима за ИТ и предузетништво при Кабинету председника Владе Републике Србије

Развој, примена и комерцијализација биотехнологије привукли су преко 21 милијарду долара од приватних инвеститора у 2022. години. Ова финансијска подршка је кључна за развој биотехнолошких решења у већем обиму, али многи други фактори, укључујући управљање интелектуалном својином, регулаторну усклађеност, тржишну одрживост, комуникацију и таленте успоравају индустрију. Како да превазиђемо јаз између научних открића и практичних примена, омогућавајући превођење биотехнолошких сазнања у стварне производе, услуге и решења? Придружите се дискусији са инвеститорима у биотехнологији, истраживачима и пословним лидерима о ефикасним моделима преноса технологије.

15:15 – 16:15

Повезивање граница: Биотехнолошки траг Србије

Модератор: проф. Роберт Волкот, суоснивач и председавајући Светске мреже иновација (TWIN Global)

Откријте како српски биотехнолошки стручњаци у иностранству утичу на глобалну индустрију. Придружите се панелу искусних научника   научница док деле увиде у свој револуционарни рад, истичући кључну улогу коју Србија игра у обликовању биотехнолошких напредака широм света.

16:15 – 16:45

Пленарно предавање

др Решма Шети, суоснивач, Gingko Bioworks

16:45 – 17:00

Завршне речи: Ц4ИР Србије и Светски економски форум

17:00 – 18:00

Коктел умрежавања

20 Окт Петак

09:00 – 09:30

Регистрација

09:30 – 11:30

Радни састанци (само по позиву)

Састанак 1. Биоекономска радионица Светског економског форума

Састанак 2. GA4GH заједница

11:30 – 12:30

Ручак

Прва Међународна конференција „Будућност биотехнологије“ (енгл. Biotech Future Forum, #BioTechBEG22) одржана је 20-21. октобра 2022. године у Палати Србије у Београду и бројала је преко 600 учесника и говорника из 30 земаља широм света. Теме конференције: биотехнологија, биоинформатика и биоинжењеринг, се посебним фокусом на медицину и здравство.  

Конференцију су званично отворили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Светског економског форума Борге Бренде, који су том приликом и свечано представили Центар за четврту индустријску револуцију у Србији као заједничку иницијативу. 

20. октобар, четвртак

08:30 – 09:30

Регистрација

09:30 – 10:00

Уводно обраћање

 • Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије
 • Борге Бренде, председник Светског економског форума
 • Аким Штајнер, aдминистратор Програма Уједињених нација за развој – видео порука

10:00 – 11:00

Државни панел: Изградња биотехнолошке нације

Уводно обраћање: Омар Султан Ал Олама, министар за вештачку интелигенцију, УАЕ видео порука

Модератор: Марта Арсовска Томовска, саветник у Кабинету председника Владе Републике Србије

 • Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, Србија
 • Ивес Ирадукунда, генерални секретар у министарству за ИКТ и иновације, Руанда
 • Kхалфан Јума Белхоул, директор Dubai Future Foundation, Уједињени Арапски Емирати
 • Фабио Скано, директор канцеларије у Србији и изасланик за Западни Балкан Светске здравствене организације

11:00 – 11:30

Пауза

11:30 – 12:30

Паралелне сесије

Сесија о подацима: Наука о подацима у биотехнологији

Модератор и председавајући сесијом: др Невенка Димитрова, потпредседник одељења за науку о подацима и сервисе везане за податке у GlaxoSmithKline

 • др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу, Србија
 • др Али Таха КОЧ, руководилац Канцеларије дигиталне трансформације, Турска
 • др Бранка Ракић, старији истраживач при Институту за вештачку интелигенцију, Србија
 • др Милан Петковић, руководилац одељења за вештачку интелигенцију и науку о подацима у Philips, Холандија

Фокус сесија: Како ми то радимо?

Модератор: Кели Мекејн, руководилац иницијатива у области здравља и здравствене заштите, Светски економски форум

 • Једигунта Сатjанарejана, главни саветник у Центру за четврту индустријску револуцију у Индији
 • Јелена Бојовић, директорка Центра за четврту индустријску револуцију у Србији
 • Јорис Цyизере, генерални директор Центра за четврту индустријску револуцију у Руанди
 • Маркос Винисиус де Соуза, директор Центра за четврту индустријску револуцију у Бразилу
 • др Јехудит Коен, директор за науку Националне биобанкe за истраживање у Израелу

12:30 – 14:00

Групна фотографија и пауза за ручак

14:00 – 14:30

Пленарно предавање

Проф. Џорџ Черч, оснивач и руководилац одељења за синтетску биологију на Институту Wyss на Харварду; професор генетике на Харвардској медицинској школи и професор здравствених наука и технологије на Харварду и Технолошком институту у Масачусетсу (МИТ); директор Националног здравственог института Центра изврсности у наукама о геномици – онлајн

14:30 – 15:30

Паралелне сесије

Академска сесија: Биотехнологија – Како обликује нашу будућност?

Модератор и председавајући сесијом: др Јелена Беговић, директор Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Србији

 • др Чарлс Руранга, директор Афричког центра изврсности у науци о подацима, Руанда
 • Кирен Наидо, извршни директор Здравље Лесковац и суоснивач и генерални директор Frontier Pharma, Уједињено Краљевство
 • Мартин Мослер, генерални директор Научног парка Грац, Аустрија
 • др Наташа Скоко, руководилац Одељења за развој биотехнологије у Међународном центру за генетичко инжењерство и биотехнологију, Италија 

Бизнис сесија: Убрзавање иновација

Модератор и председавајући сесијом: проф. Роберт Ц. Волкот, суоснивач и председавајуће лице The World Innovation Network (TWIN); суоснивач и извршни директор Kellogg Innovation Network; професор за иновације на Универзитету у Чикагу и Нортвестерну

 • Дан Вахдат, извршни директор Huma, Уједињено Краљевство
 • Глорија Зајберт, оснивач и извршни директор компаније Temedica, Немачка 
 • др Милан Обрадовић, виши глобални научни директор за интегрисана решења у здравству, сектор за глобална медицинска питања у Roche, Швајцарска
 • Др Урлих А.К. Бетз, потпредседник за иновације у Merck, Немачка  
 • Вилијам Мос, извршни директор Seven Bridges Genomics, САД

15:30 – 16:00

БИО4 Кампус презентација

 • др. Јелена Беговић, директор Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Србији
 • Ненад Пауновић, Директор тима за ИТ и предузетништво у Кабинету председнице Владе Србије

16:00 – 16:30

Пленарно предавање

др Џорџ Јанкопулос, суоснивач, председник и главни научни директор Regeneron Pharmaceuticals и председник Regeneron Research Laboratories – онлајн

16:30 – 16:35

Крај програма конференције

21. октобар, петак

09:00 – 10:30

Састанак Ц4ИР Светског економског форума (затворено)

Округли сто представника глобалне мреже Центара за четврту индустријску револуцију

11:00 – 14:00

Посете одабраним локацијама (затворено)