C4IR Srbija lider bioekonomske inicijative Svetskog ekonomskog foruma

U četvrtak, 28. marta 2024. godine, Svetski ekonomski forum pokrenuo je Upravni odbor svoje najnovije bioekonomske inicijative. Među članovima odbora je i direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije (C4IR Srbija), Jelena Bojović, uz vodeće svetske stručnjake i eksperte iz oblasti.

Ova pionirska inicijativa pokrenuta je krajem 2023. godine, kao korak Svetskog ekonomskog foruma ka održivom razvoju i ekonomskoj transformaciji. Jedan od pokretača i lider ove inicijative, koja će služiti kao osnova za unapređenje biotehnologije i bioekonomije globalno, je i C4IR Srbija.

Cilj inicijative je da podstakne dijalog, saradnju i inovacije u oblasti industrije i ekonomije, i prepozna imperativ otključavanja i povećavanja komercijalnog, ekonomskog i ekološkog potencijala bioekonomije – sektora koji obuhvata zdravstvo, energetiku, hemikalije, poljoprivredu i robu široke potrošnje.

Srbija zauzima lidersku poziciju u Inicijativi Foruma, a uporedo kreira put ka prosperitetnijoj bioekonomiji, sa fokusom na podatke, infrastrukturu i znanje. Fokus rada i aktivnosti Centra u Srbiji jesu podaci, zakonodavstvo i infrastruktura za njihovo sigurno skladištenje i odgovorno korišćenje, stvarajući osnove za razvoj rešenja zasnovanih na podacima kao i postavljajući temelje za novi put biotehnologije i bioekonomije u Srbiji.

U četvrtak, 28. marta 2024. godine, Svetski ekonomski forum pokrenuo je Upravni odbor inicijative, čiji je član i direktorka C4IR Srbije, Jelena Bojović. Upravni odbor je posvećen oblikovanju agende, ishoda i najboljih rešenja rešavanjem prepreka komercijalizaciji i skaliranju, podizanju svesti među svetskim liderima i u javnosti i promovisanju pravednog razvoja u različitim sektorima u narednom periodu. Pored toga, C4IR Srbija igraće ključnu ulogu u inicijativi, predvodeći radnu grupu u oblasti regulative.

Važno je istaći da je prva radionica Svetskog ekonomskog foruma o oblasti bioekonomije održana u okviru druge Međunarodne konferencije “Budućnost biotehnologije” (engl. Biotech Future Forum), prošle godine u Beogradu, što je obeležilo početnu fazu pokretanja ove inicijative. Radionica je poslužila kao strateška platforma, podstičući inovativne diskusije i koncepte koji su dodatno obogatili inicijativu i uveli je u sledeću fazu razvoju.

Više detalja o bioekonomskoj inicijativi Svetskog ekonomskog foruma i ulozi C4IR Srbije u njoj biće dostupno uskoro

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.