Srbija učesnik na Dubai Future Forumu 2023

Direktorka Vladinog Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije, Jelena Bojović, tokom 27-29. novembra prisustvovala je Dubai Future Forumu 2023, najvećem godišnjem skupu svetskih inovatora. Forum je drugu godinu zaredom organizovao Dubai Future Foundation u futuristički izgrađenom Muzeju budućnosti. Ovogodišnji domaćin Foruma bio je NJ.E. Omar Sultan Al Olama, ministar za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I ove godine, Forum je okupio preko 2.500 vodećih svetskih vizionara, eksperata i lidera iz raznih oblasti koje su od važnosti za budućnost. Pored direktorke Centra Jelene Bojović, delegaciju Srbije činile su dr Branka Rakić iz Instituta za veštačku inteligenciju i Dejana Ranković, specijalna savetnica predsednika Vlade u oblasti digitalizacije zdravstva.

Poseban sastanak u okviru ovog događaja okupio je direktore i predstavnike Centara za četvrtu industrijsku revoluciju – globalne mreže Svetskog ekonomskog foruma, koja pored Srbije i UAE okuplja još 17 država. Sastanak je otvorio direktor Dubai Future Foundation, NJ.E. Kalfan Belhoul, a cilj sastanka bio je uspostavljanje zajedničke strategije rada i prepoznavanja C4IR mreže u svetu kao habova izvrsnosti i resursnih centara.

Srbija i UAE, pored odličnih diplomatskih odnosa neguju i zajedničku misiju u adresiranju najvažnijih svetskih izazova i njihovom rešavanju kroz oblasti budućnosti – poput veštačke inteligencije, održive energije, biotehnologije i slično. Takva saradnja vidljiva je i na međunarodnoj konferenciji Biotech Future Forum, koju Vlada Republike Srbije i njen Centar organizuju dve godine zaredom, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i UNDP – a na kojoj je delegacija UAE jedan od najvažnijih partnera. Tako je govornik na prvoj ovakvoj konferenciji u Beogradu bio upravo NJ.E. Kalfan Belhoul u okviru državnog panela.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.