Svečano osnivanje Sekcije za genomiku

Na inicijativu Centra, 23. juna osnovana je Sekcija za genomiku Srpskog društva za bioinformatiku i računarsku biologiju (BIRBI). Svečanost osnivanja Sekcije je održana u okviru BelBI 2023 konferencije, u Hotelu Metropol, u Beogradu i tom prilikom okupila je najvažnije učesnike genomskog ekosistema Srbije.

Uvodnu reč dao je prof. dr Nenad Mitić, predsednik društva BIRBI i profesor na Matematičkom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Potom je dr Nevena Veljković, konsultantkinja C4IR Srbija i naučni savetnik Instituta za nuklearne nauke Vinča, predstavila publikaciju „Genomski ekosistem Srbije“. Prisutni su imali priliku da saznaju više o primerima aktuelnih genomskih projekata u Srbiji, kao i da čuju o budućim ciljevima rada sekcije, o čemu je govorila dr Branislava Gemović, projektna menadžerka C4IR Srbija i naučni saradnik Instituta za nuklearne nauke Vinča.

Zaključno sa novembrom 2023, Sekcija ima 41 člana iz 19 institucija i kompanija: BGI Genomics; Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu; Velsera; Departman za biologiju i ekologiju, Univerzitet u Novom Sadu; East Diagnostics d.o.o; ELTA 90 MS; EPAM Systems d.o.o; Food and Agriculture Organization UN; Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu; Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu; Institut za nuklearne nauke Vinča, Univerzitet u Beogradu; Institut za patologiju ‘dr Đorđe Jovanović’, UKCS; Klaren Bioinformatics; Klinika za neurologiju, UKCS; Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu; Medicinski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu; Fakultet inženjerskih nauka, Univerzitet u Kragujevcu; Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu; Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji.

Cilj Sekcije je da se zajedničkim radom pomere granice u oblasti bioinformatike, molekularne biologije, medicine i farmakologije, a poseban fokus biće na promociji istraživanja i dostignuća, kao i obrazovanja mladih ljudi u ovoj inovativnoj i aktuelnoj oblasti. Do sada, Sekcija je već imala priliku da održi radionicu uspostavljanje mastera iz programa bioinformatike. Takođe, članovi Sekcije učestvovali su na radnom sastanku GA4GH zajednice u okviru ovogodišnjeg Biotech Future Foruma, koji je bio fokusiran na GA4GH i druge standarde za čuvanje genetičkih i zdravstvenih podataka.

Trenutno je u procesu kreiranje plana rada Sekcije za 2024. godinu. Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas putem imejl adrese: nemanja.bogavac@c4ir.rs.  

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.