Uspostavljen Centar Svetskog ekonomskog foruma u Srbiji

U sedištu Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Ženevi potpisan je Sporazum o uspostavljanju Centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji.

Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a u ime Vlade Republike Srbije Sporazum je potpisao direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu dr Mihailo Jovanović.

„Snažno partnerstvo Republike Srbije i Svetskog ekonomskog foruma ovim doseže novi nivo i jako sam ponosna što danas pokrećemo Centar za industrijsku revoluciju u Srbiji. Ovaj centar je još jedan korak ka digitalizaciji kao jednom od najvećih prioriteta Srbije, a uspostavljanje ovog Centra dodatno će nam pomoći da usvojimo najsavremenije politike i rešenja razvijena sa partnerima iz celog sveta. Ključne oblasti Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji biće veštačka inteligencija i bioinženjering – dve oblasti koje su u Srbiji već prepoznate kao ključne za budući ekonomski rast. Naša bliska saradnja sa WEF-om takođe doprinosi međunarodnom priznanju Srbije kao globalnog centra za istraživanje i razvoj novih tehnologija”, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Tokom posete Ženevi predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa Klausom Švabom, osnivačem i izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma, i sa Borgeom Brendeom, predsednikom Svetskog ekonomskog foruma.

Centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji biće 16. u mreži centara foruma u svetu i prvi u regionu Zapadnog Balkana. Centar će funkcionisati kao neprofitna organizacija i platforma za javno-privatno partnerstvo i saradnju za četvrtu industrijsku revoluciju.

„Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji radiće u okviru Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu. Ovaj centar će blisko sarađivati sa drugim značajnim nacionalnim institucijama, pre svega sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju i Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, sa drugim državnim ustanovama, naučnim institutima i sa privatnim sektorom. Ekosistem formiran oko centra koristiće infrastrukturu Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, Centra za sekvenciranje genoma i budućeg bioekonomskog centra – BIO4 Kampus”, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović.

Potpisivanje Sporazuma o osnivanju Centra za četvrtu industrijsku revolucija sa WEF-om predstavlja potvrdu rezultata Vlade Republike Srbije u projektima digitalizacije, razvoju IT sektora i eUprave, inovacijama i ulaganju u obrazovanje i znanje Srbije. Osnivanje srpskog Centra predstavlja još jedan snažan implus daljem razvoju i IT sektora i inovacijama, tehnološkom preporodu i liderstvu Srbije u ovom delu Evrope. U eri četvrte industrijske revolucije Srbija koristi svoju šansu i postaje regionalni tehnološki i naučni lider.

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, Vlada Republike Srbije je vizionarski 2019. donela Strategiju razvoja veštačke inteligencije, kao jedna od samo 26. zemalja u celom svetu koja je takvu strategiju imala, i u okviru nje je cilj da se uspostavi Nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije. Samo dve i po godine pošto je u Kragujevcu postavljen kamen temeljac za izgradnju data centra, u okviru njega se pustila u rad i platforma za veštačku inteligenciju i superkompjuter. Platforma je na raspolaganju našim inovativnim startap kompanijama i naučnicima kako bi brzo razvijali nove proizvode veštačke inteligencije.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.