Učesnici konferencije „Budućnost biotehnolgije“ obišli Novi Sad, Beograd i Kragujevac

U okviru prve Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“ (eng. Biotech Future Forum), koja je realizovana u periodu od 20. do 21. oktobra u Beogradu, inostrani gosti i učesnici imali su priliku da obiđu Novi Sad, Beograd i Kragujevac kao domaćine najrepezentativnijih domaćih institucija u oblasti biotehnologije u Srbiji – BioSense institut, BioCell bolnicu kao članicu biotehnološkog holdinga Vincula Biotech Group i Državni data centar.

BioSens institut u Novom Sadu je istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema. Osnovan je 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Istražujući naučne i tehnološke granice inovativne primene IT-a u poljoprivredi, Institut teži da srpskom, ali i svetskom poljoprivrednom sektoru pruži vrhunska digitalna rešenja kako bi se uz manje investicija ostvarili veći prinosi. Nauka o materijalima, mikro i nano elektronika, projektovanje senzora, daljinska detekcija, Internet stvari, veštačka inteligencija, bioarheologija samo su neke od naučnih oblasti koje Institut integriše kako bi poljoprivredu učinio efikasnijom i naukom podstakao ekonomski razvoj, društveni boljitak i zaposlenost. Institut je uspešno sproveo 30 nacionalnih i preko 50 međunarodnih projekata, a dobitnik je i mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada istraživača. Najistaknutiji projekat instituta, ANTARES (H2020), podržan od strane Evropske komisije i Republike Srbije, pretvoriće BioSens u vodeći Centar izvrsnosti za održivu poljoprivredu.

BioCell Hospital u Beogradu članica je biotehnološkog holdinga Vincula Biotech Group, jednog od lidera na polju regenerativne medicine i genskih i ćelijskih terapija u svetu. U sinergiji sa drugim kompanijama i institucijama holdinga, BioCell sprovodi sopstvena istraživanja i sarađujemo sa naučnim i kliničkim institucijama u Srbiji i u svetu, dajući doprinos razvoju i unapređenju medicine. Sve procedure sprovode se uz pomoć najsavremenije tehnologije i opreme, što čini ovu instituciju jedinstvenom u standardnoj i naprednoj medicini u Srbiji i regionu.

Državni data centar u Kragujevcu je najmoderniji infrastrukturni objekat u regionu, izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima i ispunjava najviši standard pouzdanosti od 99,995% – Tier 4. Namenjen je skladištenju opreme i podataka državne uprave, lokalne samouprave, kao i komercijalnih korisnika. Uspostavljen je maja 2021. godine od strane Kancelarije za IT i eUprave Vlade Republike Srbije. U Državnom data centru u Kragujevcu smeštena je ključna informaciono-komunikaciona struktura Republike Srbije, što ga čini pet puta većim od Državnog data centra u Beogradu.

Domaćin posete u Novom Sadu bio je prof. dr Vladimir Crnojević, direktor BioSens instituta, koji je tom prilikom sa učesnicima obišao i izgradnju nove zgrade Instituta, jedinstvene u našoj zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja. Paraleno, dr Džihan Abazović, izvršni direktor Vincula Biotech Group, dočeko je učesnike u BioCell bolnici u Beogradu. Nakon obilaska bolnice, gostima su prezentovani istraživački projekti ovog biotehnološkog holdinga. Prof. dr Mihailo Jovanović, nekadašnji direktor Kancelarije za IT i eUpravu i sadašnji ministar informisanja i telekomunikacija, ugostio je delegaciju Republike Turske zajedno sa pomoćnikom direktora Državnog data centra u Kragujevcu, Bobanom Mihajlovićem, koji su tom prilikom obišli Objekat 1 i Objekat 2 ovog kompleksa.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.