skip to Main Content
Treća faza Državnog data centra u Kragujevcu i izgradnja novog Inovacionog distrikta

Direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, Jelena Bojović, u sredu 26. oktobra prisustvovala je prvoj radionici planiranja Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije na kom je najavljen početak realizacije treće faze Državnog data centra u Kragujevcu i njegovo proširenje i prerastanje u Inovacioni distrikt.

Okupljenima na sastanku su se obratili gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, direktor Data Cloud Tehnology, Danilo Savić i pomoćnih direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Slaviša Antić, koji su predstavili plan za izgradnju distrikta i iskoristili priliku da diskutuju sa okupljenima o planovima i idejama za njegovu najbolju namenu i upotrebu. Osim njih, radionici su prisustvovali svi relevantni predstavnici državnog, akademskog i biznis sektora.

Izgradnja Inovacionog distrikta najavljena je kao važan projekat Vlade Republike Srbije. Kompleks Državnog data centra u Kragujevcu se do sada sastojao iz dve zgrade – jedna je bila namenjena državnim i komercijalnim klijentima, dok drugu koriste pripadnici službi bezbednosti. Novu, treću zgradu, razlikovaće od prve dve to što će ona biti otvoren prostor za IT zajednicu grada Kragujevca, kao i sve građane i posetioce.

Naime, izgradnjom distrikta je predviđena i „smart city“ laboratorija i drugi sadržaji koji će omogućiti građanima da dožive i upoznaju se sa još uvek apstraktnim pojmom pametnog grada. Kada se u tom otvorenom prostoru postave senzori za parking mesta, za buku, kvalitet vazduha, pametnu rasvetu i slično veruje se da će domaćoj javnosti prednosti tzv. pametnog grada biti znatno približnije.

Direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji je i sama predstavila mogućnosti za korišćenje novog Inovacionog distrikta, zajedno sa predstavnicima Univerziteta u Kragujevcu, Kriminalističko-policijskog univerziteta, srednje tehničke škole u Kragujevcu, Inicijative digitalna Srbija i IKT Klastera.

Na sastanku je predstavljen i projekat „Ložionica“, čija izgradnja počinje ove godine, sa cilj je da postane kreativno-inovativno, multifunkcionalno čvorište u Republici Srbiji.

Srodne vesti
Saznaj Više O BIO4 Kampusu U Srbiji (VIDEO)

Saznaj više o BIO4 kampusu u Srbiji (VIDEO)

Centralnu tačku investicija Vlade Republike Srbije u oblasti bioekonomskog razvoja predstavlja jedinstveni multidisciplinarni projekat - BIO4 kampus. Naziv BIO4 skraćeno predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet i…

Više
Sastanak O Saradnji Sa Ambasadom Kanade

Sastanak o saradnji sa Ambasadom Kanade

Danas smo u prostorijama Kancelarije za IT i eUpravu ugostili ambasadora Kanade, NJ.E. Džils Normana i direktora ekonomskog odeljenja ambasade, Filipa Petrovića. Povod radnog sastanka bio je bliže upoznavanje i…

Više
Back To Top