Tim Centra u studijskoj poseti Londonu i Kembridžu

Imajući u vidu ekspertizu i iskustvo britanskih stručnjaka u oblasti biotehnologije, biomedicine i biodiverziteta tim Centra za četvrtu industrijsku revoluciju je, zajedno sa delegacijom Republike Srbije, prethodnu nedelju proveo u studijskoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu u okviru koje se sastao sa brojnim naučnicima i lekarima nekih od najznačajnijih naučno-istraživačkih institucija ove države.

Delegaciju je predvodila ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, a pored članova našeg tima, činili su je predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, Kancelarije za IT i eUpravu, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Institut za primenu nuklearne energije (INEP) i NALED.

Dobrodošlicu nam je poželela je Ambasada Srbije u Velikoj Britaniji. Tom prilikom, susreli smo se sa ambasadorkom Aleksandrom Joksimović i srpskim naučnicima u Londonu koji rade za najprestižnije institucije i kompanije u navedenim oblastima, uključujući Oksford.

U cilju razmene iskustava i učenja iz primera dobre prakse, posetili smo Cambridge Biomedical Campus, Wellcome Genome Campus & Imperial College London White City Campus. Biomedicinski kampus u Kembridžu je najveći centar za medicinska istraživanja i zdravstvene studije u Evropi. Simbol ovog kampusa je globalni R&D centar i sedište globalne biofarmaceutske kompanije Astrazeneka.

U okviru Wellcome Genome kampusa u Hinkstonu nalaze se neki od najpoznatijih instituta i organizacija u oblasti genomike i kompjuterske biologije, poput naših domaćina – Wellcome Sanger Institute i EMBL-EBI, Evropskog bioinformatičkog instituta.

White City Campus Imperijal koledža u Londonu, koji spada u top 10 univerziteta u svetu u oblasti nauke, inženjerstva, medicine i biznisa, otvorio nam je vrata svog haba za istraživanje molekularnih nauka MSRH. Upravi su kampusi poput ovih uzor za izgradnju BIO4 kampusa, novog bioekonomskog čvorišta u našoj državi i širem regionu.

Najvažniji deo posete činili su bilateralni sastanci sa globalnom biofarmaceutskom kompanijom Astrazenekom u njihovom sedištu u Kembridžu i državnim ministrom za nauku, istraživanja i inovacije Džordž Frimanom, u okviru kojih su dogovoreni dalji koraci R&D saradnje UK i Srbije.

Osim toga, sastali smo se i sa kolegama iz brojnih drugih uspešnih kompanija u oblasti biotehnologije i biomedicine, sa kojima smo razgovarali o inovacijama koje su uneli u pomenute oblasti zajedno sa svojim kompanijama i izazovima sa kojima su se suočavali na tom putu, uključujući – Alasdair Tongu, jednog od osnivača Selvedge Venture; dr Slavena Stekovića, glavnog naučnika biznis kompanije sledeće generacije Multiomic Health; dr Nikolu Novčića, direktora za biznis operacije Quell Therapeuthics; dr Sali En Forsajt, direktorku Stevenage Bioscience Catalyst, kao i dr Dženifer Varsnel sa Cambridge Academy of Therapeutic Sciences.

Studijska poseta realizovana je kroz projekat „UK Excellence Biotech Hub“ koji sprovodi NALED, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.