Центар учесник на конференцији удружења пацијената ЛИПА

Друга по реду регионална конференција под називом „Конференција о иновацијама и приступу пацијената персонализованој медицини у хематологији – путоказ за будућност“, у организацији удружења пацијената ЛИПА, одржала се од 8. до 10. септембра у Нишу.

Пројектна менаџерка Центра Драгана Шутовић Илић, имала је прилику да говори у оквиру сесије „Digital Health and Data Space“, где је представила иницијативе, програме и пројекте које Центар у Србији спроводи. Посебно је нагласила кључну улогу прикупљања и обраде сирових података, и трансформацију истих у вредне информације, како би се унапредила употреба здравствених података.

На конференцији су говорили угледни стручњаци из области здравства и дигиталних технологија, који долазе из Хрватске, Бугарске, Словеније, Босне и Херцеговине и Србије.

Првог дана догађаја говорило се о темама као што су употреба дигиталних технологија у здравству, базе података у којима се подаци прикупљају у реалном времену и њихове анализе, те како уз помоћ нових технологија помоћи пацијентима да унапреде бригу о свом здрављу. Теме предавања окренуте су и томе како се технолошке иновације примењују у хематологији.

Другог дана, предавања су била посвећена персонализованој медицини у хематологији, као и томе шта она значи за унапређење лечења пацијената. Панел дискусијом „Профилисање будућег пацијента“, завршена је овогодишња конференција.

© Центар за четврту индустријску револуцију.