О нама

Четврта индустријска револуција означава глобалну трансформацију привредних и друштвених односа под утицајем нових технологија које спајају физички, дигитални и биолошки свет. Она отвара могућности за значајно унапређење квалитета живота, убрзани економски развој и решавање највећих глобалних изазова. Међутим, њен експоненцијални темпо поставља и значајне изазове пред постојеће институције, од којих се очекује да заштите друштво од ризика и неравнотежа.

У том контексту, Светски економски форум основао је 2017. године први Центар за четврту индустријску револуцију у Сан Франциску (САД), са циљем да подржи паметну примену нових технологија широм света. У фебруару 2022, Србија се прикључила глобалној мрежи, која у овом тренутку броји 18 центара широм света, при чему је ово први центар у региону и тек трећи у Европи.

Центар за четврту индустријску револуцију у Србији (Ц4ИР Србија) заједно су основале Влада Републике Србије и Светски економски форум у фебруару 2022. године као платформу за интеракцију и сарадњу различитих друштвених актера у циљу унапређења амбијента за примену технологија четврте индустријске револуције. Центар је почео са радом у марту, под окриљем Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, а усмерен је на два приоритета: биотехнологију и примену вештачке интелигенције у здравству. Покренут је са идејом да помогне да се научна знања брже искористе у привреди и да се Србија позиционира у свету као извозник интелигентних услуга и иновација.

Ц4ИР Србије ће окупљати научнике и истраживаче, представнике државе, индустрије и цивилног друштва ради стварања услова за развој, тестирање и усавршавање нових технологија за добробит друштва. Осим окупљања поменутих актера и подстицања дијалога између њих, Центар ће предлагати прописе који ће олакшати примену нових технологија, уз заштиту права и интереса грађана, радити на развоју инфраструктурних предуслова и на друге начине подржавати биотехнолошки и биоинформатички екосистем у Србији.

Део смо глобалне Ц4ИР мреже Светског економског форума

Глобална Ц4ИР мрежа је платформа за сарадњу више заинтересованих страна, која окупља јавни и приватни сектор како би максимално искористила технолошке предности друштва, истовремено минимизирајући ризике повезане са 4ИР технологијама. Центри су ко-домаћини и ко-финансирани од стране националних јавних или приватних субјеката, док је првоосновани Центар у Сан Франциску ентитет Форума који служи као катализатор и координатор целокупне мреже. Форум пружа оперативну подршку и користи своје контакте, иницијативе, утицај, дигиталну инфраструктуру и статус од поверења као међународне организације за унапређење мисије и програма мреже.

Јелена Бојовић

Директорка

Јелена Бојовић

Директорка

Директорка Центра за четврту индустријску револуцију од његовог оснивања, са 20+ година искуства у области јавних политика, јавно-приватног партнерства и дигитализације.

Као стручњакиња у области регулаторне реформе и спровођења локалних политика економског развоја, Јелена је од 2000. године радила на реформи законодавног процеса и регулаторног оквира за пословање, привлачењу инвестиција, програмима за подршку привреди и успостављању партнерстава између јавног и приватног сектора.

Каријеру је започела у Међународног републиканском институту (ИРИ), након чега је пет година радила као Шеф тима за локални економски развој на УСАИД-овом Програму за подстицај економском развоју општина. На сличним програмима радила је и у Босни и Херцеговини, Украјини, Словачкој, Киргистану и Јордану. Јелена се најпре као Програмски директорка, а потом и као Директорка за регулаторну реформу 2010. године придружила Националној асоцијалицији за локални економски развој (НАЛЕД), највећем јавно-приватном удружењу у Србији, спроводећи бројне структурне реформе Владе. У протеклих неколико година била је ангажована од стране Владе за управљање развојем и имплементацијом владиних стратегија и програма дигитализације, са посебним фокусом на политике и реформе везане за здравље, укључујући и национални програм за еЗдравље и дигитализацију здравља. Дипломирала је молекуларну биологију и физиологију, са ужом специјализацијом из експерименталне биохемије.

У марту 2022. године, поред улоге стратешкиње за програмски развој у НАЛЕД-у, постала је и директорка Центра за четврту индустријску револуцију.

Бранислава Гемовић

Програмски менаџер за податке и биоконвергенцију

Бранислава Гемовић

Програмски менаџер за податке и биоконвергенцију

Програмски менаџер за податке и биоконвергенцију Центра са вишегодишњим научним искуством у области биоинформатике, која учествује у припреми и координацији пројеката Центара.

Бранислава је доктор биолошких наука, са више од десет година искуства у научно-истраживачком раду у области биоинформатике и бројним публикацијама у међународним часописима изузетних вредности и врхунским међународним часописима. Учествовала је у неколико истраживања са фокусом на употреби машинског учења у биомедицини, која су резултовала биоинформатичким софтверима.

Бранислава је своју каријеру започела у Институту за нуклеарне науке Винча, а од 2021. је радила и као предавач на Стоматолошком факултету у Панчеву. У Инситуту Винча је руководила пројектним задацима у оквиру националног пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а такође је, у оквиру CAFA конзорцијума, руководила међународном сарадњом са Сједињеним Америчким Државама. До 2021. године је била члан управног одбора COST (European Cooperation in Science and Technology) акције GREEKC. Као члан Комисије за популаризацију научног рада Института Винча, Бранислава је активно учествовала у промоцији науке и приближавању науке широј јавности, кроз менторисање средњошколаца, организацију „Отворених врата Винче“ и координацију научних радионица за општу популацију. Учествовала је у организацији великог броја међународних научних састанака и радионица, а била је и главни организатор конференције Belgrade Bioinformatics 2021. Бранислава се придружила Центру у мају 2022. године.

Dragan Šutović Ilić

Драгана Шутовић Илић

Пројектна менаџерка
Dragan Šutović Ilić

Драгана Шутовић Илић

Пројектна менаџерка

Пројектна менаџерка Центра са сениорским искуством од преко 18 година у невладином сектору, која учествује у реализацији и координацији пројеката Центра у области здравства.

Драгана је мастер другог степена студија Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, Универзитета у Београду. Од 2005. године каријеру је посветила Друштву мултипле склерозе Србије као координатор великог броја пројеката који су имали за циљ унапређење квалитета живота особа оболелих од МС. Током каријере стекла је богато искуство у сарадњи са домаћим здравственим системом, фармацеутским компанијама и удружењима пацијената.

Последњих година, реализовала је више успешних пројеката, укључујући мобилну апликацију „Мој МС Свет“ која је дизајнирана као вид подршке особама обелелим од МС, као и „Виртуелна МС соба“ и „Пацијент у фокусу“. Чланица је Савета међународне платформе за МС (ЕМСП) и управног и извршног одбора кровне организације Удружење пацијената Србије. Додатно, Драгана је главни и одговорни уредник часописа „Мој МС Свет“. Центру се придружила у октобру 2022. године.

Мирјана Јовановић

Менаџер за комуникације

Мирјана Јовановић

Менаџер за комуникације

Менаџер за комуникације Центра која својим радом учествује у припреми, организацији и реализацији пројектних активности и целокупном раду Центра.

Мирјана је основне студије међународних односа завршила 2018. године на Факултету политичких наука у Београду, а потом је на Универзитету у Београду мастерирала на студијском програму Европска политика и управљање кризама, чиме је стекла звање мастера европских студија. Као студенткиња била је део студентских организација и похађала је велики број семинара и тренинга на тему дипломатије, људских права, омладинске политике, родне равноправности и слично.

Стручне праксе обављала је у Центру за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) и Телу Уједињених нација за родну равноправност и унапређење положаја жена (UN Women). Прво радно искуство стекла је 2019. године радом у омладинској организацији на позицији пројектне асистенткиње. Потом се придружила Београдској отвореној школи (БОШ), у оквиру које је била ангажована на пројекту Делегације Европске уније у Србији. Алумнисткиња је Српско-америчке академије за лидере и регионалног програма Дијалог за будућност који спроводе UNDP, UNICEF и UNESCO. Мирјана се придружила Центру у априлу 2022. године.

Немања Богавац

Сарадник за аналитику

Немања Богавац

Сарадник за аналитику

Сарадник за аналитику Центра који својим радом доприноси успешној припреми, организацији и реализацији актуелних пројеката Центра.

Немања је основне студије завршио на Факултету организационих наука Универзитета у Београду 2021. године, на смеру Менаџмент и организација, чиме је стекао звање дипломираног инжењера организационих наука. Студент је мастер студија на истом факултету, на модулу Менаџмент пословних процеса. Учесник је бројих студија случаја, семинара и конференција у области управљања пословањем, бизниса и теорије манаџмента.

Стручну праксу и прво радно искуство стекао је 2021. године у JAI Development & Consulting, на позицији пројектног асистента. Каријеру је потом наставио у Канцеларији за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије. Паралелно са радом у Канцеларији, Немања се придружио Центру у јуну 2022. године.

Данијела Ђукић

Административни асистент

Данијела Ђукић

Административни асистент

Асистенткиња Центра која се бави развојем комуникационих планова, активности и материјала, организацијом догађаја и других, пројектних активности Центра.

Данијела је основне студије медија и новинарства завршила 2020. године на Факултету политичких наука, Универзитетa у Београду,  чиме је стекла звање дипломирани новинар. Студент је мастер програма на модулу Међународна безбедност, на истом факултету. Током основних студија била је заменица уреднице званичног часописа Факултета политичких наука „Политиколог“, а током мастер студија постала је део менторског програма „Women In International Security Austria“ (2021-2022).

Стручну праксу и радно искуство стекла је у националним дневним новинама где је писала текстове за београдску рубрику. Истовремено је похађала велики број семинара и тренинга на тему новинарства, демократије, друштвене одговорности и активизма, омладинске политике и слично. Данијела се придружила Центру у мају 2023. године.