На конференцији „Будућност биотехнологије“ Влада РС и Ginkgo Bioworks потписали МоР

Ginkgo Bioworks, компанија која гради водећу платформу за програмирање ћелија и биобезбедност, и Влада Републике Србије потписале су Меморандум о разумевању (МоР) са намером да сарађују како би подржали визију Србије у области биоекономије. Меморандум је потписан на Међународној конференцији „Будућност биотехнологије“, коју је организовао Ц4ИР Србије у сарадњи са Светским економским форумом и УНДП, уз подршку БИО4 кампуса.

У оквиру ове планиране сарадње, Гинкго и Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије радиће на успостављању Стартап Акцелератора који ће користити Гинкгову хоризонталну платформу и богато искуство како би подржали српске компаније које развијају биолошке производе. Унутар овог Акцелератора, стартапи ће моћи да искористе Гинкгове услуге за истраживање и развој (R&D) од почетка до краја како би брже напредовали на пројектима који би иначе захтевали значајне ресурсе и инфраструктуру.

Стартапови и веће компаније користиће пуне потенцијале новог БИО4 кампуса Србије, кључне иницијативе која Србију ставља на глобалну мапу животних наука као новог хаба биоекономије у Европи. Иницијатива БИО4 већ окупља више од 1.000 научника из 17 научних институција, а сам кампус ће бити отворен 2026. године. БИО4 обухвата истраживачке центре компанија активних у биомедицини, биотехнологији, биоинформатици и биодиверзитету. МоР већ су потписани и са компанијама као што су AstraZeneca, BGI, Merck (позната као MSD у Европи), Pfizer, Roche, SK Biosciences, Frontier Biopharm, Swiss Rockets и Takeda, а у процесу су преговори и са новим партнерима.

У оквиру ове планиране сарадње, компаније смештене у БИО4 кампусу ће имати прилику да користе Гинкгову платформу уз различите подстицаје. Кроз понуду флексибилних услуга, Гинкго има за циљ да постане партнер за истраживање и развој у области синтетичке биологије од почетка до краја за компаније смештене на БИО4 кампусу које истражују решења у фармацеутској индустрији, прехрамбеној индустрији, индустрији и специјалним хемикалијама. Компаније смештене у БИО4 кампусу ће такође имати прилику да ангажују Гинкгову стручну екипу и искористе Гинкгову експертизу на лицу места.

Поред тога, МоР потписан између компаније Гинкго и Владе Републике Србије истраживаће и развијати партнерства за имплементацију нових биобезбедносних капацитета у Србији, укључујући напоре за спровођење иновативних програма праћења патогена на различитим стратешким тачкама.

Министарка др Јелена Беговић, изјавила је да ова сарадња додатно јача позицију БИО4 кампуса као атрактивног места за истраживање и развој у европском окружењу. “Присуство компаније Гинкго, једне од најнапреднијих биолошких компанија на свету, у оквиру БИО4 екосистема значиће корист и за друге актере у овом сектору. Влада Републике Србије, препознајући економске и здравствене користи нове биореволуције која се одвија, снажно подржава визију да постане један од лидера у Европи у овој области. Овим поводом топло позивамо и друге компаније које желе да убрзају своја истраживања и искористе партнерство између БИО4 и Гинкго”, закључила је она.

“Активности у БИО4 Кампусу и динамични екосистем који се развија у Србији представљају изузетну заједницу са заједничком мотивацијом да биологијом решава кључне изазове у области здравља, друштва и животне средине”, рекао је Остин Че, суоснивач и шеф Иновација за Стартапе у овој компанији. “Земље широм света препознају трансформациону моћ синтетичке биологије као стратешке технологије и значај праћења патогена за припремљеност. У компанији Гинкго, поносни смо што смо избор партнера ове напредне владе и радујемо се убрзању истраживања и стварању замаха за компаније које развијају производе базиране на биологији.”

ИЗВОР: Ginkgo Bioworks

© Центар за четврту индустријску револуцију.