Prvi javni poziv za master 4.0 u oblasti bioinformatike

U sredu, 22. maja, po prvi put u Srbiji, zvanično je otvoren Javni poziv u okviru programa Master 4.0, za izbor studijskih programa master akademskih studija iz oblasti bioinformatike. Ovu inicijativu zajednički su pokrenuli Ministarstvo prosvete i Centar za četvrtu revoluciju Srbije, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije.

Poziv je upućen svim visokoškolskim ustanovama, naučnoistraživačkim organizacijama i kompanijama iz oblasti bioinformatike. Naime, predmet javnog poziva je izbor i finansiranje interdisciplinarnih studijskih programa master akademskih studija u trajanju od najmanje dva semestra iz oblasti bioinformatike, genomike, molekularne biologije, analize kliničkih podataka i farmakogenetike, primene veštačke inteligencije u biologiji i medicini, kao i analize velikih podataka. Programi treba da uključe najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti, a interdisciplinarni studijski program može biti organizovan i po dualnom modelu studija.

Ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, izjavila je da je ovogodišnji konkurs nastavak aktivnosti Vlade Republike Srbije na uspostavljanju novih studijskih programa usmerenih ka potrebama savremenog društva i privrede. „Fokus ovogodišnjeg konkursa je bioinformatika, jer je važno da mladima damo znanja i veštine koje će im omogućiti da obavljaju poslove budućnosti, što je posebno bitno u svetlu izgradnje i razvoja BIO4 kampusa“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da je cilj ovakvog školovanja obezbeđivanje stručnog kadra u više naučnih oblasti, sa mogućim angažovanjima u oblasti informatike, bazičnih prirodnih nauka, ekologije, prehrambene industrije, veterine, poljoprivrede, javnog zdravlja, sa posebnim značajem u interdisciplinarnim istraživanjima, ali i primeni u industriji.

Prva godina realizacije programa planirana je za školsku 2025/2026. godinu, a očekuje se uspostavljanje tri programa na različitim univerzitetima u Srbiji.

Više o Javnom pozivu za Master 4.0 u oblasti bioinformatike možete pronaći OVDE.

Izvor: Ministarstvo prosvete.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.