Prva radionica planiranja Centra za četvrtu industrijsku revoluciju

Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji (C4IR Srbija) tokom 9-10. juna realizovao je svoju prvu radionicu planiranja aktivnosti Centra. Radionici su, osim zaposlenih u Centru, prisustvovali i predstavnici Vlade Republike Srbije, akademskih institucija, Programa Ujedinjih nacija za razvoj (UNDP) i privrednog sektora.

Događaj je otvorila direktorka Centra Jelena Bojović, dok su uvodne prezentacije održali direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović i direktor Jedinice za implementaciju projekata, u okviru Tima za IT i preduzetništvo Vlade Republike Srbije, Nenad Paunović. Oni su govorili o postojećoj IT infrastrukturi u Srbiji, kao i “BIO4 kampusu”, novom jedinstvenom mestu razvoja u oblasti biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta u Beogradu.

Plenarno predavanje održala je dr Klaudija Vikers, vodeća naučnica u Eden Brew, na temu sintetičke biologije. Ona je predstavila nova i inovativna rešenja koja sintetička biologija nudi kao osnovu za održivu biološki zasnovanu ekonomiju. Proizvodi ovog polja biotehnologije obezbeđuju održivu proizvodnju goriva, novih materijala i hrane, a imaju i medicinsku primenu kao novi terapeutici i probiotici za razvoj dijagnostike i vakcina. Dr Vikers je predstavila i uticaj sintetičke biologije na globalnu ekonomiju i njenu sposobnost da tranformiše svet.

Prvi dan radionice zatvorila je dr Nevena Veljković, koja je predstavila genetski ekosistem Republike Srbije, izvedene i planirane studije u ovoj oblasti, kao i globalni genomski ekosistem.

Tokom drugog dana, projektna menadžerka Centra, Branislava Gemović, govorila je o mreži centara za četvrtu industrijsku revoluciju u svetu, njihovoj programskoj i organizacionoj strukturi i potencijalnoj saradnji sa C4IR Srbija, dok je predstavnica Svetskog ekonomskog foruma (WEF), Rebeka King, govorila o podršci i ulozi WEF-a. Nakon toga, usledio je radioničarski deo, a osnovno pitanje na koje su učesnici odgovarali bilo je: Kako će izgledati rad C4IR Srbija u narednih dvanaest meseci?

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.