Poseta predstavnika kompanije Amazon

Direktorka Centra Jelena Bojović i v.d. direktor Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović imali su priliku da se sastanu sa predstavnicima globalne IT kompanije Amazon Web Services (AWS), u okviru njhove dvodnevne posete Srbiji. Na održanom sastanku govorilo se o mogućnostima saradnje, planovima za proširenje infrastrukture i jačanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru kao i o najznačajnijim projektima Srbije na polju digitalizacije.

„Saradnja sa najvećim i najuspešnijim svetskim kompanijama očekivano može doneti višestruke koristi za razvoj naše ekonomije, privrede i celokupnog društva a samo njihovo prisustvo i interesovanje šalje pozitivne signale svim drugim sličnim kompanijama, kao i privredi, naročito onoj koja je bazirana ka inovativnim rešenjima“, izjavila je Bojović.

V.D. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović, izjavio je da su na sastanku, pored predstavljanja najznačajnijih projekata Kancelarije i investicione klime u Srbiji sa predstavnicima Amazon-a razgovarali i o jačanju međusobne saradnje na različitim poljima. „Raduje me jer je istaknuta obostrana želja za uzajamnim održavanjem  saradnje na polju tehnoloških inovacija i podizanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru”, izjavio je Latinović.

On je dodao da su neke od tema sastanka bile usmerene na razvoj tehnoloških mogućnosti, razvoj ljudskih kapaciteta koji su spremni da primenjuju klaud tehnologiju, brže prihvatanje klauda za nove biznise i korišćenje klaud tehnologija u državnom sektoru najviše kroz Program otvorenih podataka, kao i kroz iniciranje novih pilot projekata.

Tokom drugog dana posete Srbiji, Ministar informisanja i telekomunikacija, dr Mihailo Jovanović i generalni menadžer javnog sektora AWS za Evropu, Kameron Bruks, potpisali su Memorandum o razumevanju u Državnom data centru, u Kragujevcu. Potpisivanju su prisustvovali i predsednica Vlade RS, Ana Brnabić, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, direktorka C4IR Srbije Jelena Bojović i direktor Data Cloud Technology, Danilo Savić. Ovaj Memorandum predstavlja i prvi korak ka zajedničkoj saradnji na jačanju komercijalnih klaud sistema u Državnom data centru u Kragujevcu kroz uspostavljanje AWS servisa i infastrukture u Republici Srbiji.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.