Održan EMBL info dan u Srbiji

Pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije, u utorak, 5. marta u Naučno-tehnološkom parku Beograd održan je EMBL info dan. Podršku u organizaciji pružili su Centar za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije i Centar za promociju nauke. Događaj je imao za cilj da predstavi akademskoj i naučnoj zajednici u Srbiji mogućnosti koje sa sobom donosi članstvo u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL).

Naime, Srbija je u junu 2023. godine započela svoj trogodišnji proces ka punom članstvu u EMBL, a ovaj događaj bio je bio prilika da se domaća javnost upozna sa različitim aspektima ovogčlanstva.

Događaj su svečano otvorile pomoćnica ministra Ivana Vukašinović ispred Minsitarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije i direktorka Centra za četvrtu industrijsku revolucije Srbije, Jelena Bojović. Uvodnu reč ispred EMBL sektora za međunarodnu saradnju dala je Maria Anančenkova.

“Srpski naučnici će imati prilike za saradnju, razmenu znanja i razvoj veština kroz pristup širokoj mreži istraživača, studenata i posetilaca EMBL-a. Štaviše, učešće u EMBL programima, kao što su doktorska i postdoktorska obuka, obogatiće naučnu ekspertizu srpskih istraživača, podstičući kulturu inovativnosti i izvrsnosti u našoj naučnoj zajednici”, rekla je Ivana Vukašinović.

“Glavni fokus rada Centra za četvrtu industrijsku revoluciju je podsticanje umrežavanja i kooperacije između naučnika i instraživača u Srbiji i u te svrhe želimo da iskoristimo saradnju sa EMBL-om, koji je sinonim za dobru naučnu praksu, što na polju legislative, što na polju infrastrukture u nauci. Takođe, moram da pomenem BIO4 kampus i činjenicu da će članstvo u EMBL-u da nam omogući da lakše u najveću naučnu infrastrukturu u našoj zemlji inplementiramo odgovarajuću organizacionu strukturu i obrasce”, rekla je Jelena Bojović.

Tokom osmočasovnog programa, prisutni su mogli čuti o brojnim prednostima članstva u EMBL, uključujući treninge na svim nivoima obrazovanja i naučne servise koje EMBL pruža svojim članovima.

Poseban fokus stavljen je na iskustva EMBL u oblasti transfera tehnologija, kojem je bio posvećen i poseban panel, kojim je moderirala direktorka Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), dr Marija Gnjatović. Paneliste su činili Jirgen Bauer, zamenik izvršnog direktora EMBL-EM, dr Lidija Đokić, šefica TT kancelarije pri Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) i Smiljana Krivokuća, direktorka BIO4 kampusa u Srbiji.

Okosnicu dana činila je sesija upoznaj govornika (engl. Meet-the-speaker), što je bila prilika za učesnike za direktnu komunikaciju sa EMBL predavačima o načinima apliciranja, programima i servisima koje EMBL nudi.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.