Gostovanje u emisiji “Studio znanja” na RTS

Dragana Šutović Ilić, projektna menadžerka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije, bila je gošća emisije “Studio znanja” na drugom programu Radio-televizije Srbije. Tema emisije bila je veštačka inteligencija, sagledana iz perspektive futurologije, robotike i startapa u domenu informacionih tehnologija.

Gošće emisije bili su i Ljubiša Bojić, viši naučni saradnik Instituta za veštačku inteligenciju Srbije, Đura Pađan, nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, i Vlada Delić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

U toku razgovora, Dragana je istakla ključnu ulogu veštačke inteligencije, naglašavajući da ona ima višestruki uticaj na preoblikovanje načina života i rada. Posebno je istakla da veštačka inteligencija omogućava personalizaciju proizvoda i usluga putem analize obimnih skupova podataka, što ne samo da poboljšava zadovoljstvo korisnika, već i optimizuje upotrebu resursa. Razgovor je zatim prešao na istraživački fokus Centra, gde su predstavljeni projekti i aktivnosti u oblasti biotehnologije i primene veštačke inteligencije u zdravstvu.

Dragana je naglasila da aktivnosti Centra obuhvataju rad na zakonskim regulativama, obezbeđivanje potrebne infrastrukture, kao i koncipiranje programa i inicijativa usmerenih na unapređenje ili stvaranje uslova za razvoj, testiranje i usavršavanje novih tehnologija u cilju dobrobiti društva.

Poseban fokus emisije bio je stavljen na prednosti veštačke inteligencije u oblasti zdravstva, predviđajući značajne transformacije kroz integraciju biotehnologije, veštačke inteligencije i nauke o podacima. “Naša vizija obuhvata personalizovanu medicinu, gde spoj ovih tehnologija omogućava preciznije dijagnoze i tretmane prilagođene individualnim karakteristikama pacijenata. Brza i precizna dijagnostika, omogućena kombinacijom biotehnologije i veštačke inteligencije, zajedno sa sinergijom između biotehnologije i nauke o podacima, obećava identifikaciju novih terapija i lekova, ubrzavajući proces razvoja lekova”, istakla je Dragana.

Emisiju “Studio znanja” možete je pogledati na sledećem linku: OVDE.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.