BelBI panel o veštinama za budućnost u bioinformatici

Peta međunarodna konferencija “Belgrade BioInformatics Conference 2024 – BelBi 2024” održana je od 17. do 20. juna u hotelu Metropol Palace u Beogradu, u organizaciji Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI). Kao i prethodne godine, C4IR Srbija je kao partner na događaju organizovala panel diskusiju, ovog puta pod nazivom “Izgradnja veština za budućnost: Master 4.0 u bioinformatici.”

Panel C4IR Srbije, kojim je moderirao naš projektni analitičar Centra Nemanja Bogavac, istraživao je glavne potrebe naučnog i privatnog sektora u Srbiji. Istaknuta je važnost razvijanja veština budućnosti putem naprednih obrazovnih programa u bioinformatici, usvajanja međunarodnih standarda i evaluacije njihove primene u srpskom obrazovnom kontekstu.

Sesiju je otvorila Jelena Ružičić, menadžerka za digitalne inovacije u UNDP u Srbiji, dajući pregled trenutnog globalnog i lokalnog stručnog znanja u oblasti bioinformatike, otvarajući put za diskusiju panelistima. Panel je okupio tri govornika, od kojih je svaki ponudio jedinstvene perspektive o obrazovanju u bioinformatici kako iz naučnog, tako i privatnog sektora.

Prof. Janko Samardžić, specijalni savetnik ministra prosvete i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pružio je analizu bioinformatičkog pejzaža u Srbiji. Diskutovao je o potrebi za sveobuhvatnim obrazovnim programima kako bi se budući profesionalci opremili potrebnim veštinama i izložio viziju Vlade i podršku za unapređenje obrazovanja u bioinformatici kroz inicijative poput programa Master 4.0.

Dr. Nevena Veljković, osnivačica i izvršna direktorka kompanije Genial, ponudila je perspektivu iz privatnog sektora, ističući trenutni nivo stručnosti u srpskim kompanijama i potrebu za većim brojem stručnjaka u bioinformatici. Zagovarala je jaču saradnju između akademske zajednice i industrije, kako bi se zadovoljila potreba tržišta ali i podstakle inovacije. Uporedo, Prof. Nataša Pržulj, profesor u Katalonskom institutu za istraživanja i napredne studije, pružila je komparativnu analizu bioinformatičkog stanja u Evropi, sa posebnim osvrtom na Španiju i Englesku.

Panel je zaključen informacijama o tekućem Javnom pozivu u okviru programa Master 4.0, za izbor studijskih programa master akademskih studija iz oblasti bioinformatike. Prof. Samardžić predstavio je dinamiku ovog programa, raspodelu budžeta, broj predviđenih nagrada i planirane naredne korake, čime je dodatno istakao posvećenost Vlade Srbije razvoju obrazovne infrastrukture u oblasti bioinformatike.

BelBi konferencija je godišnji i izuzetno važan događaj u oblasti bioinformatike u Srbiji, koji okuplja istraživače i vodeće stručnjake iz Evrope i širom sveta. Fokus ovogodišnje, pete konferencije bio je na primeni bioinformatičkih sistema, metoda mašinskog učenja i veštačke inteligencije u molekularnoj biologiji, biomedicini, biotehnologiji, bioinženjeringu i farmakologiji. Više informacija o konferenciji možete pronaći OVDE.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.