Kako Srbija dijagnostikuje retke bolesti uz pomoć AI? (VIDEO)

U nedavno objavljenom video prilogu Svetskog ekonomskog foruma i Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije, Jelena Bojović, direktorka C4IR Srbije, govori o razvoju u zdravstvenom sektoru Srbije, gde alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji (AI) igra transformativnu ulogu u dijagnostikovanju retkih bolesti. Ovaj alat, razvijen pod okriljem BIO4 Kampusa, kroz saradnju Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i kompanije Takeda, i uz podršku C4IR Srbija, predstavlja značajan napredak u oblasti precizne medicine i brige o pacijentima. 

Cilj ovog alata je da revolucionizuje dijagnostiku i lečenje retkih bolesti, nudeći ranu dijagnozu pacijentima koji su se dugo suočavali sa izazovima neprepoznatih ili pogrešno dijagnostikovanih stanja. Korišćenjem sofisticiranih algoritama i mogućnosti mašinskog učenja, alat može analizirati složene medicinske podatke sa neuporedivom brzinom i tačnošću, prepoznajući obrasce i anomalije koje tradicionalne dijagnostičke metode možda neće uočiti.

Ova inicijativa naglašava potencijal veštačke inteligencije da premosti ključne praznine u pristupu zdravstvenoj zaštiti. Pružajući rešenja koja tradicionalne metode možda ne mogu obezbediti, veštačka inteligencija može značajno poboljšati ishode za pacijente i unaprediti kvalitet života. Bojović ističe da ovaj napredak ne samo da jača zdravstveni sistem Srbije, već pruža primer drugim zemljama da razmotre slične tehnologije kako bi unapredile globalne standarde zdravstvene zaštite.

Da biste saznali više o ovoj inicijativi, pogledajte ceo video na našem YouTube kanalu OVDE, gde Bojović detaljnije govori o uticaju veštačke inteligencije na zdravstvenu zaštitu i njenom potencijalu da oblikuje budućnost medicinske dijagnostike.

Snimljeno u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.