Prva Međunarodna konferencija “Budućnost biotehnologije” u Srbiji

Biotehnologija je ključna za unapređenje rešenja u oblastima kao što su medicina, poljoprivreda i prehrambena industrija.  Rastuće investicije i tehnološki napredak ubrzale su njen razvoj i mogućnosti primene i, kao takva, biotehnologija će definisati naš budući svet.

U tom kontekstu, Vlada Republike Srbije, u partnerstvu sa Svetskim ekonomskim forumom i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u periodu od 20-21. oktobra organizuje prvu Međunarodnu konferenciju „Budućnost biotehnologije“ u Palati Srbija u Beogradu. Konferenciju će zvanično otvoriti premijerka Srbije, Ana Brnabić i predsednik Svetskog ekonomskog foruma, Borge Brende.

Ovo je prvi takav događaj koji Vlada Republike Srbije organizuje u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom.

Istovremeno, na Konferenciji će biti predstavljen novi Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, osnovan od strane Vlade Republike Srbije i Svetskog ekonomskog foruma u februaru ove godine, a koji je deo njegove globalne mreže 16. Centara.

Cilj Konferencije je da na jednom mestu okupi tri sektora društva koja imaju najveći uticaj na razvoj biotehnologije – javni i privatni sektor i akademsku zajednicu, radi podsticanja saradnje i razmene znanja i iskustva. Osim biotehnologije, teme koje će biti zastupljene na Konferenciji tiču se bioinformatike, bioinženjeringa, upotrebe podataka u razvoju zdravstvene zaštite i biotehnološkom razvoju, podsticanju javnih politika i naučnih dostinuća i mogućnosti njihove primene, posebno u oblasti medicine i zdravstva.

Dvodnevni program Konferencije sastavljen je o nekoliko sesija – ministarskog panela, stručnih tematskih sesija, kao i poseta našim najpoznatijim institutima, Državnom data centru u Kragujevcu i domaćoj privredi. Panelisti i govornici, osim iz Srbije, dolaziće iz čitavog sveta, uključujući – Singapur, Ruandu, Norvešku, Ujedinjene Arapske Emirate, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i mnogih drugih država, lidera u ovoj oblasti i primera dobre međunarodne prakse.

Više o programu i panelistima na zvaničnom sajtu Konferencije: biotechff.gov.rs

Kao takva, Konferencija „Budućnost biotehnologije“ teži da postane mesto redovnog godišnjeg okupljanja nove biotehnološke zajednice u Srbiji i njenom pozicioniranju kao zemlje novih tehnologija, znanja i inovacija.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.