U okviru Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“ svečano predstavljen C4IR Srbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Børge Brende danas su svečano predstavili Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji (C4IR Srbija) u okviru Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“ (eng. Biotech Future Forum), koja je danas održana u Palati Srbija u Beogradu.

C4IR Srbija osnovan je u martu ove godine, u partnerstvu Vlade Republike Srbije i Svetskog ekonomskog foruma, kao deo globalne mreže 16. centara širom sveta. Naš Centar je prvi u okviru mreže koji će biti vodeći za razvoj biotehnologije i veštačke inteligencije u domenu zdravstva i kao takav ključan je u uspostavljanje globalne saradnje i razvoj nove biotehnološke zajednice u Srbiji.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je na otvaranju izjavila: „Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što je Beograd domaćin prve Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“. Nadam se da je ovo za nas samo početak i prvi korak da se Srbija pozicionira među liderima u oblasti biotehnologije u Evropi. Nauka, inovacije, tehnologije i kreativnost su naša snaga i upravo zahvaljujući tome Srbija se u poslednjih 10 godina mnogo promenila. Biotehnologija, biomedicina, bioinformatika i biodiverzitet će biti među najvažnijim prioritetima nove vlade, što će biti u fokusu rada BIO4 kampusa“.

Obraćajući se učesnicima konferencije, predsednik Svetskog ekonomskog foruma Børge Brende je rekao: „Osnivanjem Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu početkom ove godine, Svetski ekonomski forum i Vlada Srbije obavezali su se da će podržati ubrzano usvajanje novih tehnologija u Srbiji. Predstavljanje Centra na Međunarodnoj konferenciji „Budućnost biotehnologije“ je najbolji primer načina na koji Centar već doprinosi okupljanju lokalnih i međunarodnih aktera kako bi se fokusirali na ključne mogućnosti i izazove za prednosti koje biotehnologija pruža”.

„Biotehnologija može da dovede do novih rešenja koja će doneti opipljivu korist ljudima širom sveta, kao što je potpuno izlečenje nekih bolesti, kao i da pomogne čovečanstvu da se izbori sa ogromnim izazovima kao što su obezbeđivanje dovoljne količine hrane i napredak u borbi sa klimatskim promenama“, izjavio je Aćim Štajner, administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u svom obraćanju. On je dodao da UNDP podržava Srbiju u procesu digitalizacije i uvođenja digitalnih rešenja, na dobrobit privrede, građana i građanki. „Naš zajednički zadatak je da stvorimo adekvatnu regulativu i obezbedimo da se ove nove tehnologije razvijaju, testiraju i koriste za dobrobit celog društva, tako da niko ne bude izostavljen“, izjavio je Štajner.

U okviru konferencije održan je liderski panel i nekoliko stručnih tematskih sesija na kojima su učestvovali najistaknutiji stručnjaci iz oblasti biotehnologije. Pored toga, diskusija je obuhvatila teme bioinformatike, bioinženjeringa, korišćenja podataka u razvoju zdravstva i biotehnološkog razvoja, promocije javnih politika i naučnih dostignuća i mogućnosti njihove primene, posebno u oblastima medicine i zdravstva. Lokalna zajednica imala je priliku da čuje više o rešenjima iz Izraela, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Brazila, Indije, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Australije i drugih zemalja koje su među liderima u ovoj oblasti. Učesnici konferencije su se takođe upoznali sa biotehnološkim potencijalima Srbije i aktivnostima naših istraživača i institucija kao što su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut BioSens i Državni data centar.

Međunarodna konferencija „Budućnost biotehnologije“ ima za cilj da postane redovno godišnje okupljanje nove biotehnološke zajednice u našoj zemlji i pozicionira Srbiju kao zemlju novih tehnologija, znanja i inovacija.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.