Studijska poseta UK & EMBL eksperata Beogradu

Kao nastavak studijske posete srpske delegacije Londonu, u januaru ove godine, Beograd su 26. aprila posetili UK & EMBL eksperti i sastali se sa direktorkom C4IR Srbija, Jelenom Bojović. Dan smo započeli interaktivnom radionicom, na kojoj smo okupili predstavnike Vlade Republike Srbije, relevantnih domaćih instituta i fakulteta, i Britanske ambasade u Beogradu.

Jutarnju radionicu otvorio je dr Mark Bale, nezavisni konsultant u oblasti genomike i bioetike, koji je predstavio učesnicima biotehnološki ekosistem Velike Britanije i najuspešnije projekte Genomics England, kao što je 100,000 Genomes Project. Zamenik generalnog direktora Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) Ewan Birney potom je predstavio dosadašnje rezultate rada njihovih laboratorija i planove za dalji razvoj. Radionicu su zaokružili Alasdair Thong, osnivač SelvedgeVenture, koji je predstavio uspešan biotehnološki ekosistem iz startap i biznis perspektive, i dr Nikola Novčić iz Quell Therapeutics preporukama u oblasti transfera tehnologija iz akademije u biznis.

U drugom delu dana, važan sastanak održan je između predstavnika EMBL, dr Ewana Birney i šefice za međunarodne odnose Plamene Markove, i ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović. Glavna tema sastanka bilo je potencijalno uspostavljanje saradnje Srbije sa EMBL i predstavljanju projekta BIO4 kampusa od strane ministarke Begović. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka UK u Beogradu, Šan Mekleod.

Studijsku posetu smo zaokružili posetom Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering (IMGGI). Našim gostima dobrodošlicu je poželela direktorka Instituta dr Ivana Strahinić i njen zamenik dr Goran Jovanović, a potom su imali priliku da više čuju o projektu sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma i radu bioinformatičke grupe u okviru Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku. Poseta je završena kratkom šetnjom i obilaskom prostora na kom je planirana izgradnja BIO4 kampusa.

Kao rezultat, sa kolegama iz UK & EMBL započeli smo odličnu diskusiju i uspostavili saradnju, koja će se nastaviti budućim kolaboracijama.

Studijska poseta UK & EMBL eksperata realizovana je u organizaciji NALED, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.