skip to Main Content
Studijska poseta UK & EMBL eksperata Beogradu

Kao nastavak studijske posete srpske delegacije Londonu, u januaru ove godine, Beograd su 26. aprila posetili UK & EMBL eksperti i sastali se sa direktorkom C4IR Srbija, Jelenom Bojović. Dan smo započeli interaktivnom radionicom, na kojoj smo okupili predstavnike Vlade Republike Srbije, relevantnih domaćih instituta i fakulteta, i Britanske ambasade u Beogradu.

Jutarnju radionicu otvorio je dr Mark Bale, nezavisni konsultant u oblasti genomike i bioetike, koji je predstavio učesnicima biotehnološki ekosistem Velike Britanije i najuspešnije projekte Genomics England, kao što je 100,000 Genomes Project. Zamenik generalnog direktora Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) Ewan Birney potom je predstavio dosadašnje rezultate rada njihovih laboratorija i planove za dalji razvoj. Radionicu su zaokružili Alasdair Thong, osnivač SelvedgeVenture, koji je predstavio uspešan biotehnološki ekosistem iz startap i biznis perspektive, i dr Nikola Novčić iz Quell Therapeutics preporukama u oblasti transfera tehnologija iz akademije u biznis.

U drugom delu dana, važan sastanak održan je između predstavnika EMBL, dr Ewana Birney i šefice za međunarodne odnose Plamene Markove, i ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović. Glavna tema sastanka bilo je potencijalno uspostavljanje saradnje Srbije sa EMBL i predstavljanju projekta BIO4 kampusa od strane ministarke Begović. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka UK u Beogradu, Šan Mekleod.

Studijsku posetu smo zaokružili posetom Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering (IMGGI). Našim gostima dobrodošlicu je poželela direktorka Instituta dr Ivana Strahinić i njen zamenik dr Goran Jovanović, a potom su imali priliku da više čuju o projektu sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma i radu bioinformatičke grupe u okviru Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku. Poseta je završena kratkom šetnjom i obilaskom prostora na kom je planirana izgradnja BIO4 kampusa.

Kao rezultat, sa kolegama iz UK & EMBL započeli smo odličnu diskusiju i uspostavili saradnju, koja će se nastaviti budućim kolaboracijama.

Studijska poseta UK & EMBL eksperata realizovana je u organizaciji NALED, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Srodne vesti
Sastanak O Saradnji Sa Ambasadom Kanade

Sastanak o saradnji sa Ambasadom Kanade

Danas smo u prostorijama Kancelarije za IT i eUpravu ugostili ambasadora Kanade, NJ.E. Džils Normana i direktora ekonomskog odeljenja ambasade, Filipa Petrovića. Povod radnog sastanka bio je bliže upoznavanje i…

Više
Centar Je Novi Koorganizator BelBi2023 Konferencije

Centar je novi koorganizator BelBi2023 konferencije

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) Univerziteta u Beogradu, po četvrti put organizuje skup pod nazivom Belgrade Bioinformatics Conference – BelBi2023, u saradnji sa drugim naučnim institucijama članicama…

Više
Back To Top