Srbija deo prionirskog projekta Genome of Europe

U aprilu 2024. godine, Evropska komisija odobrila je grant od 20 miliona evra za pionirski projekt Evropske unije pod nazivom “Genome of Europe”, čiji je deo i Republika Srbija. Projekat je sufinansiran kroz program Digitalna Evropa (engl. Digital Europe) i okupiće 100.000 evropskih građana radi uspostavljanja jedinstvene baze genetičkih podataka evropske populacije. Cilj projekta je da podstakne revolucionarne medicinske istraživačke rezultate, dalji napredak personalizovane zdravstvene zaštite i unapređenje javnog zdravlja. Uz Srbiju, projekat čini 28 država Evrope, od kojih su 26 države članice Evropske unije.

Početak ovog ambicioznog projekta planiran je za poslednji kvartal 2024. godine. Institucije iz Srbije koje će učestvovati na projektu su Vladina Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije kao njen deo, kao i Institut za molekularnu genetiku i genetski inženjering (IMGGI), uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije.

Projekat “Genome of Europe” u skladu je sa evropskom inicijativom “1+ Million Genomes” i podržava njene ciljeve tako što će do 2028. godine omogućiti uspostavljanje jedistvene baze genetičkih podataka evropske populacije na osnovu podataka celog genoma 100.000 evropskih građana – što ga čini najsveobuhvatnijim poduhvatom EU do sada u ovoj oblasti!

Važno je napomenuti da je ovo prvi projekat u okviru programa Digitalne Evrope čiji su deo Vladina Kancelarija za IT i eUpravu i C4IR Srbije, kao i da je prvi korak omogućen 2023. godine potpisivanjem Sporazuma između Evropske Unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu Digitalna Evropa, od strane ministra informisanja i telekomunikacija, dr Mihaila Jovanovića. Na osnovu ovog Sporazuma, koji će trajati do 2027. godine, sva pravna i fizička lica sa sedištem u Srbiji dobila su mogućnost da apliciraju za projekte EU i budu u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja punopravnih članica EU kada je reč o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU u oblasti digitalizacije.

Ukoliko želiš da saznaš više o projektu “Genome of Europe” i drugim evropskim inicijativama, saznaj putem sledećeg linka: ovde.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.