Ц4ИР Србија лидер биоекономске иницијативе Светског економског форума

У четвртак, 28. марта 2024. године, Светски економски форум покренуо је Управни одбор своје најновије биоекономске иницијативе. Међу члановима одбора је и директорка Центра за четврту индустријску револуцију Србије (Ц4ИР Србија), Јелена Бојовић, уз водеће светске стручњаке и експерте из области.

Ова пионирска иницијатива покренута је крајем 2023. године, као корак Светског економског форума ка одрживом развоју и економској трансформацији. Један од покретача и лидер ове иницијативе, која ће служити као основа за унапређење биотехнологије и биоекономије глобално, је и Ц4ИР Србија.

Циљ иницијативе је да подстакне дијалог, сарадњу и иновације у области индустрије и економије, и препозна императив откључавања и повећавања комерцијалног, економског и еколошког потенцијала биоекономије – сектора који обухвата здравство, енергетику, хемикалије, пољопривреду и робу широке потрошње.

Србија заузима лидерску позицију у Иницијативи Форума, а упоредо креира пут ка просперитетнијој биоекономији, са фокусом на податке, инфраструктуру и знање. Фокус рада и активности Центра у Србији јесу подаци, законодавство и инфраструктура за њихово сигурно складиштење и одговорно коришћење, стварајући основе за развој решења заснованих на подацима као и постављајући темеље за нови пут биотехнологије и биоекономије у Србији.

У четвртак, 28. марта 2024. године, Светски економски форум покренуо је Управни одбор иницијативе, чији је члан и директорка Ц4ИР Србије, Јелена Бојовић. Управни одбор је посвећен обликовању агенде, исхода и најбољих решења решавањем препрека комерцијализацији и скалирању, подизању свести међу светским лидерима и у јавности и промовисању праведног развоја у различитим секторима у наредном периоду. Поред тога, Ц4ИР Србија играће кључну улогу у иницијативи, предводећи радну групу у области регулативе.

Важно је истаћи да је прва радионица Светског економског форума о области биоекономије одржана у оквиру друге Међународне конференције “Будућност биотехнологије” (енгл. Biotech Future Forum), прошле године у Београду, што је обележило почетну фазу покретања ове иницијативе. Радионица је послужила као стратешка платформа, подстичући иновативне дискусије и концепте који су додатно обогатили иницијативу и увели је у следећу фазу развоју.

Више детаља о биоекономској иницијативи Светског економског форума и улози Ц4ИР Србије у њој биће доступно ускоро.

© Центар за четврту индустријску револуцију.