Учесници конференције „Будућност биотехнологије“ обишли Нови Сад, Београд и Крагујевац

У оквиру прве Међународне конференције „Будућност биотехнологије“ (енг. Biotech Future Forum), која је реализована у периоду од 20. до 21. октобра у Београду, инострани гости и учесници имали су прилику да обиђу Нови Сад, Београд и Крагујевац као домаћине најрепезентативнијих домаћих институција у области биотехнологије у Србији – Биосенс институт, BioCell болницу као чланицу биотехнолошког холдинга Vincula Biotech Group и Државни дата центар.

БиоСенс институт у Новом Саду је истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема. Основан је 2015. године и пионир је дигиталне трансформације пољопривреде у Србији. Истражујући научне и технолошке границе иновативне примене ИТ-а у пољопривреди, Институт тежи да српском, али и светском пољопривредном сектору пружи врхунска дигитална решења како би се уз мање инвестиција остварили већи приноси. Наука о материјалима, микро и нано електроника, пројектовање сензора, даљинска детекција, Интернет ствари, вештачка интелигенција, биоархеологија само су неке од научних области које Институт интегрише како би пољопривреду учинио ефикаснијом и науком подстакао економски развој, друштвени бољитак и запосленост. Институт је успешно спровео 30 националних и преко 50 међународних пројеката, а добитник је и многобројних националних и међународних награда истраживача. Најистакнутији пројекат института, ANTARES (H2020), подржан од стране Европске комисије и Републике Србије, претвориће БиоСенс у водећи Центар изврсности за одрживу пољопривреду.

BioCell Hospital у Београду чланица је биотехнолошког холдинга Vincula Biotech Group, једног од лидера на пољу регенеративне медицине и генских и ћелијских терапија у свету. У синергији са другим компанијама и институцијама холдинга, BioCell спроводи сопствена истраживања и сарађујемо са научним и клиничким институцијама у Србији и у свету, дајући допринос развоју и унапређењу медицине. Све процедуре спроводе се уз помоћ најсавременије технологије и опреме, што чини ову институцију јединственом у стандардној и напредној медицини у Србији и региону.

Државни дата центар у Крагујевцу је најмодернији инфраструктурни објекат у региону, изграђен по највишим техничким и безбедносним стандардима и испуњава највиши стандард поузданости од 99,995% – Тиер 4. Намењен је складиштењу опреме и података државне управе, локалне самоуправе, као и комерцијалних корисника. Успостављен је маја 2021. године од стране Канцеларије за ИТ и еУправе Владе Републике Србије. У Државном дата центру у Крагујевцу смештена је кључна информационо-комуникациона структура Републике Србије, што га чини пет пута већим од Државног дата центра у Београду.

Домаћин посете у Новом Саду био је проф. др Владимир Црнојевић, директор БиоСенс института, који је том приликом са учесницима обишао и изградњу нове зграде Института, јединствене у нашој земљи, јер ће захваљујући посебним антивибрационим карактеристикама објекта омогућити коришћење најсавременије научне опреме неопходне за развој микро и нано електронике, сензора и других уређаја. Паралено, др Џихан Абазовић, извршни директор Vincula Biotech Gorup, дочеко је учеснике у BioCell болници у Београду. Након обиласка болнице, гостима су презентовани истраживачки пројекти овог биотехнолошког холдинга. Проф. др Михаило Јовановић, некадашњи директор Канцеларије за ИТ и еУправу и садашњи министар информисања и телекомуникација, угостио је делегацију Републике Турске заједно са помоћником директора Државног дата центра у Крагујевцу, Бобаном Михајловићем, који су том приликом обишли Објекат 1 и Објекат 2 овог комплекса.

© Центар за четврту индустријску револуцију.