Трећа фаза Државног дата центра у Крагујевцу и изградња новог Иновационог дистрикта

Директорка Центра за четврту индустријску револуцију, Јелена Бојовић, у среду 26. октобра присуствовала је првој радионици планирања Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Републике Србије на ком је најављен почетак реализације треће фазе Државног дата центра у Крагујевцу и његово проширење и прерастање у Иновациони дистрикт.

Окупљенима на састанку су се обратили градоначелник Крагујевца, Никола Дашић, директор Data Cloud Tehnology, Данило Савић и помоћних директора Канцеларије за ИТ и еУправу, Славиша Антић, који су представили план за изградњу дистрикта и искористили прилику да дискутују са окупљенима о плановима и идејама за његову најбољу намену и употребу. Осим њих, радионици су присуствовали сви релевантни представници државног, академског и бизнис сектора.

Изградња Иновационог дистрикта најављена је као важан пројекат Владе Републике Србије. Комплекс Државног дата центра у Крагујевцу се до сада састојао из две зграде – једна је била намењена државним и комерцијалним клијентима, док другу користе припадници служби безбедности. Нову, трећу зграду, разликоваће од прве две то што ће она бити отворен простор за ИТ заједницу града Крагујевца, као и све грађане и посетиоце.

Наиме, изградњом дистрикта је предвиђена и „smart city“ лабораторија и други садржаји који ће омогућити грађанима да доживе и упознају се са још увек апстрактним појмом паметног града. Када се у том отвореном простору поставе сензори за паркинг места, за буку, квалитет ваздуха, паметну расвету и слично верује се да ће домаћој јавности предности тзв. паметног града бити знатно приближније.

Директорка Центра за четврту индустријску револуцију у Србији је и сама представила могућности за коришћење новог Иновационог дистрикта, заједно са представницима Универзитета у Крагујевцу, Криминалистичко-полицијског универзитета, средње техничке школе у Крагујевцу, Иницијативе дигитална Србија и ИКТ Кластера.

На састанку је представљен и пројекат „Ложионица“, чија изградња почиње ове године, са циљ је да постане креативно-иновативно, мултифункционално чвориште у Републици Србији.

© Центар за четврту индустријску револуцију.