Свечано оснивање Секције за геномику

 

Уводну реч изнео је проф. др Ненад Митић са Математичког факултета, Универзитета у Београду, потом је др Невена Вељковић, консултанткиња Ц4ИР Србије, представила публикацију „Геномски екосистем Србије“. Присутни су имали прилику да сазнају више о примерима актуелних геномских пројеката у Србији, као и да чују о будућим циљевима рада Секције о којој је говорила др Бранислава Гемовић, пројектна менаџерка нашег Центра. 

Секција је окупила најважније учеснике геномског екосистема Србије, а циљ је да заједничким радом померимо границе у области биоинформатике, молекуларне биологије, медицине и фармакологије. Посебан фокус Секције биће на промоцији истраживања и достигнућа, као и образовања младих људи у овој иновативној и актуелној области.

Секција за геномику Српског друштва за биоинформатику и рачунарску биологију (БИРБИ) је основана 23. јуна на иницијативу Центра за четврту индустријску револуцију Србије. Свечаност оснивања Секције је одржана у оквиру BelBI 2023 конференције, у Хотелу Метропол, у Београду и том приликом окупила је најважније учеснике геномског екосистема Србије.

Уводну реч дао је проф. др Ненад Митић, председник друштва БИРБИ и професор на Математичком факултету, Универзитет у Београду. Потом је др Невена Вељковић, консултанткиња Ц4ИР Србија и научни саветник Института за нуклеарне науке Винча, представила публикацију „Геномски екосистем Србије“. Присутни су имали прилику да сазнају више о примерима актуелних геномских пројеката у Србији, као и да чују о будућим циљевима рада секције, о чему је говорила др Бранислава Гемовић, пројектна менаџерка Ц4ИР Србија и научни сарадник Института за нуклеарне науке Винча. 

Закључно са новембром 2023, Секција има 41 члана из 19 институција и компанија: BGI Genomics; Биолошки факултет, Универзитет у Београду; Велсера; Департман за биологију и екологију, Универзитет у Новом Саду; East Diagnostics d.o.o; ELTA 90 MS; EPAM Systems d.o.o; Food and Agriculture Organization UN; Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду; Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду; Институт за нуклеарне науке Винча, Универзитет у Београду; Институт за патологију ‘др Ђорђе Јовановић’, УКЦС; Klaren Bioinformatics; Клиника за неурологију, УКЦС; Математички факултет, Универзитет у Београду; Медицински факултет, Универзитет у Новом Саду; Факултет инжењерских наука, Универзитет у Крагујевцу; Фармацеутски факултет, Универзитет у Београду; Центар за четврту индустријску револуцију у Србији.

Циљ Секције је да се заједничким радом помере границе у области биоинформатике, молекуларне биологије, медицине и фармакологије, а посебан фокус биће на промоцији истраживања и достигнућа, као и образовања младих људи у овој иновативној и актуелној области. До сада, Секција је већ имала прилику да одржи радионицу успостављање мастера из програма биоинформатике. Такође, чланови Секције учествовали су на радном састанку GA4GH заједнице у оквиру овогодишњег Biotech Future Foruma, који је био фокусиран на GA4GH и друге стандарде за чување генетичких и здравствених података.

Тренутно је у процесу креирање плана рада Секције за 2024. годину. За све додатне информације, контактирајте нас путем имејл адресе: nemanja.bogavac@c4ir.rs.

© Центар за четврту индустријску револуцију.