Први јавни позив за мастер 4.0 у области биоинформатике

У среду, 22. маја, по први пут у Србији, званично је отворен Јавни позив у оквиру програма Мастер 4.0, за избор студијских програма мастер академских студија из области биоинформатике. Ову иницијативу заједнички су покренули Министарство просвете и Центар за четврту револуцију Србије, уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије.

Позив је упућен свим високошколским установама, научноистраживачким организацијама и компанијама из области биоинформатике. Наиме, предмет јавног позива је избор и финансирање интердисциплинарних студијских програма мастер академских студија у трајању од најмање два семестра из области биоинформатике, геномике, молекуларне биологије, анализе клиничких података и фармакогенетике, примене вештачке интелигенције у биологији и медицини, као и анализе великих података. Програми треба да укључе најмање један кратки студијски програм из наведених области, а интердисциплинарни студијски програм може бити организован и по дуалном моделу студија.

Министарка просвете, проф. др Славица Ђукић Дејановић, изјавила је да је овогодишњи конкурс наставак активности Владе Републике Србије на успостављању нових студијских програма усмерених ка потребама савременог друштва и привреде. „Фокус овогодишњег конкурса је биоинформатика, јер је важно да младима дамо знања и вештине које ће им омогућити да обављају послове будућности, што је посебно битно у светлу изградње и развоја БИО4 кампуса“, рекла је министарка.

Она је истакла да је циљ оваквог школовања обезбеђивање стручног кадра у више научних области, са могућим ангажовањима у области информатике, базичних природних наука, екологије, прехрамбене индустрије, ветерине, пољопривреде, јавног здравља, са посебним значајем у интердисциплинарним истраживањима, али и примени у индустрији.

Прва година реализације програма планирана је за школску 2025/2026. годину, а очекује се успостављање три програма на различитим универзитетима у Србији.

Више о Јавном позиву за Мастер 4.0 у области биоинформатике можете пронаћи ОВДЕ.

Извор: Министарство просвете.

© Центар за четврту индустријску револуцију.