Посета представника компаније Амазон

Директорка Центра Јелена Бојовић и в.д. директор Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић имали су прилику да се састану са представницима глобалне ИТ компаније Амазона Веб Сервис (енг. Amazon Web Services­) у оквиру њхове дводневне посете Србији. На одржаном састанку говорило се о могућностима сарадње, плановима за проширење инфраструктуре и јачања људских капацитета у ИТ сектору као и о најзначајнијим пројектима Србије на пољу дигитализације.

„Сарадња са највећим и најуспешнијим светским компанијама очекивано може донети вишеструке користи за развој наше економије, привреде и целокупног друштва а само њихово присуство и интересовање шаље позитивне сигнале свим другим сличним компанијама, као и привреди, нарочито оној која је базирана ка иновативним решењима“, изјавила је Бојовић.

В.Д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу, Милан Латиновић, изјавио је да су на састанку, поред представљања најзначајнијих пројеката Канцеларије и инвестиционе климе у Србији са представницима Амазон-а разговарали и о јачању међусобне сарадње на различитим пољима. „Радује ме јер је истакнута обострана жеља за узајамним одржавањем  сарадње на пољу технолошких иновација и подизања људских капацитета у ИТ сектору”, изјавио је Латиновић.

Он је додао да су неке од тема састанка биле усмерене на развој технолошких могућности, развој људских капацитета који су спремни да примењују клауд технологију, брже прихватање клауда за нове бизнисе и коришћење клауд технологија у државном сектору највише кроз Програм отворених података, као и кроз иницирање нових пилот пројеката. Током другог дана посете Србији, Министар информисања и телекомуникација, др Михаило Јовановић и генерални менаџер јавног сектора АВС за Европу, Камерон Брукс, потписали су Меморандум о разумевању у Државном дата центру, у Крагујевцу. Потписивању су присуствовали и председница Владе РС, Ана Брнабић, в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу, Милан Латиновић, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, директорка Ц4ИР Србије Јелена Бојовић и директор Data Cloud Technology, Данило Савић. Овај Меморандум представља и први корак ка заједничкој сарадњи на јачању комерцијалних клауд система у Државном дата центру у Крагујевцу кроз успостављање АВС сервиса и инфаструктуре у Републици Србији.

© Центар за четврту индустријску револуцију.