Гостовање у емисији “Студио знања” на РТС

Драгана Шутовић Илић, пројектна менаџерка Центра за четврту индустријску револуцију Србије, била је гошћа емисије “Студио знања” на другом програму Радио-телевизије Србије. Тема емисије била је вештачка интелигенција, сагледана из перспективе футурологије, роботике и стартапа у домену информационих технологија.

Гошће емисије били су и Љубиша Бојић, виши научни сарадник Института за вештачку интелигенцију Србије, Ђура Пађан, наставник техничког и информатичког образовања у ОШ „Владислав Рибникар“, и Влада Делић, професор на Факултету техничких наука у Новом Саду.

У току разговора, Драгана је истакла кључну улогу вештачке интелигенције, наглашавајући да она има вишеструки утицај на преобликовање начина живота и рада. Посебно је истакла да вештачка интелигенција омогућава персонализацију производа и услуга путем анализе обимних скупова података, што не само да побољшава задовољство корисника, већ и оптимизује употребу ресурса. Разговор је затим прешао на истраживачки фокус Центра, где су представљени пројекти и активности у области биотехнологије и примене вештачке интелигенције у здравству.

Драгана је нагласила да активности Центра обухватају рад на законским регулативама, обезбеђивање потребне инфраструктуре, као и конципирање програма и иницијатива усмерених на унапређење или стварање услова за развој, тестирање и усавршавање нових технологија у циљу добробити друштва.

Посебан фокус емисије био је стављен на предности вештачке интелигенције у области здравства, предвиђајући значајне трансформације кроз интеграцију биотехнологије, вештачке интелигенције и науке о подацима. “Наша визија обухвата персонализовану медицину, где спој ових технологија омогућава прецизније дијагнозе и третмане прилагођене индивидуалним карактеристикама пацијената. Брза и прецизна дијагностика, омогућена комбинацијом биотехнологије и вештачке интелигенције, заједно са синергијом између биотехнологије и науке о подацима, обећава идентификацију нових терапија и лекова, убрзавајући процес развоја лекова”, истакла је Драгана.

Емисију “Студио знања” можете је погледати на следећем линку: ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.