Saznaj više o BIO4 kampusu u Srbiji (VIDEO)

Centralnu tačku investicija Vlade Republike Srbije u oblasti bioekonomskog razvoja predstavlja jedinstveni multidisciplinarni projekat – BIO4 kampus. Naziv BIO4 skraćeno predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet i kao takav, ovaj kampus biće prvi bioekonomski hab u ovom delu jugostiočne Evrope.

BIO4 kampus obuhvataće obrazovne i naučnoistraživačke institucije sa dugogodišnjom tradicijom u Srbiji. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, izjavila je da se početak gradnje projekta očekuje krajem godine, kao i da će kampus biti značajan jer će okupiti i koncentrisati na jednom mestu eksperte, znanje, ideje kako bi se što efikasnije odgovorilo na savremene izazove.

Kao takav, kampus će postati mesto okupljanja i komunikacija, gde će velike biofarmaceutske i biotehnološke kompanije uspostaviti saradnju sa naučnicima, stručnjacima, startap kompanijama i na taj način razviti proizvode koji će pozitivno uticati na širu populaciju. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je objasnila da je ambicija Vlade da to bude jedan od najvažnijih centara u Evropi i dodala da je budući BIO4 kampus važan za Srbiju kao biotehnološku istraživačku i razvojnu destinaciju.

Sa razvojem novih, modernih pravaca razvoja nauke BIO4 kampus će postati mesto gde istraživači oblikuju budućnost društva kroz inovativne ideje, otkrića i primenu multidisciplinarnih tehnologija u zdravstvu, poljoprivredi i ishrani, zaštiti životne sredine i industriji, sa ciljem da kreiraju bolji život za građane i budu nosilac privrednog razvoja Srbije.

Više o BIO4 kampusu saznaj na sledećem videu Srbijа stvara: OVDE.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.