ODI radionica o zdravstvenim i genetičkim podacima

Centar je danas, u saradnji sa Institutom za otvorene podatke (ODI) i uz podršku kompanije Roche Srbija, u Beogradu organizovao radionicu o deljenju zdravstvenih i genetičkih podataka. Radionica je posvećena značaju zdravstvenih i genetičkih podataka sa ciljem stvaranja ekosistema za bezbedno deljenje i korišćenje ovih podataka.

Tom prilikom okupili smo ključne učesnike iz Srbije koji se bave ovom temom, uključujući predstavnike Vlade Republike Srbije – Dejanu Ranković, savetnicu za digitalizaciju zdravstva pri Kabinetu predsednice Vlade, Slađanu Đukić, pomoćnicu ministra i Đuru Radovića, šefa odeljenja za digitalizaciju zdravlja pri Ministarstvu zdravlja, i druge. Radionici su takođe prisustvovali i predstavnici Kancelarija za IT i eUpravu, naučnih i zdravstvenih institucija, udruženja pacijenata, kao i drugi – poput UNDP Srbije, NALED, AmCham.

Na radionici je diskutovano o značaju ovih podataka, primerima dobre prakse iz Evrope (poput Finske i Danske) i van Evrope (poput Singapura) i šta je primenljivo od toga za Srbiju, kao i kako je to najbolje implementirati u naš ekosistem. Cilj je bio uspostaviti strategiju za sekundarnu upotrebu zdravstvenih i genetičkih podataka i zagovarati ovu inicijativu u budućnosti.

Radionicu je otvorila Jelena Bojović, direktorka C4IR Srbije, a diskusije su započete od strane Marka Bojda, višeg saradnika za politike i Džoša D’Adarija, glavnog konsultanta u ODI. Događaj je podržan od strane kompanije Roche u Srbiji, a celokupnim događajem koordinirala je projektna menadžerka Centra, dr Branislava Gemović.

Izveštaj sa radionice možete pogledati klikom OVDE.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.