Predstavljamo publikaciju “Genomski ekosistem Srbije”

Juna 2023. godine objavljena je prva publikacija Centra pod nazivom „Genomski ekosistem Srbije“, nastala kao rezultat saradnje sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije.

Publikacija je rezultat analiza koje je tim Centra sproveo u periodu od marta do juna 2022. godine u vezi sa kapacitetima za sekvenciranje i obradom i primenom genetičkih podataka u Republici Srbiji. Sproveden je niz anketa i intervjua među akademskim i zdravstvenim radnicima kao i predstavnicima privrednih društava, a u istraživanju je učestvovalo 37 sagovornika iz 16 organizacija.

U cilju sagledavanja postojećih kapaciteta i situacije u zajednici, naš tim je, zajedno sa svojim saradnicima, sproveo analizu stanja u genomskom ekosistemu u Srbiji u okviru koje je identifikovao glavne zainteresovane strane i mapirao dostupne sisteme za sekvenciranje. Ovaj nacionalni inventar omogućiće praćenje napretka u narednoj godini preko niza faktora: povećanja kapaciteta i primene sekvenciranja visokopropusnim tehnologijama, povećanje broja studija, unapređenje IT okruženja za genomiku i drugih.

Rezultati analiza predstavljaju nacionalni pregled prikazan u publikaciji, a ukratko, utvrđeno je sledeće:

  • U Srbiji 13 organizacija poseduje opremu za sekvenciranje visokopropusnim tehnologijama;
  • Dostupan je 21 sistem za sekvenciranje druge, treće i četvrte generacije proizvođača Illumina, BGI, PacBio i Oxford Nanopore;
  • Procenjeni trenutni maksimalan kapacitet sekvenciranja je 4493 celih humanih genoma godišnje;
  • Ključni nedostajući element koji je identifikovan su IT resursi za skladištenje i obradu velike količine podataka.

Publikacija je dostupna i u ćiriličnoj verziji i na engleskom jeziku.

Publikaciju možete pronaći na linku OVDE.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.