Poseta Svetskog ekonomskog foruma C4IR Srbiji

Predstavnici Svetskog ekonomskog foruma (engl. World Economic Forum) tokom 12-13. jula imali su priliku da posete Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, gde su tokom dvodnevne posete učestvovali na brojnim sastancima i aktivnostima. Centar su tom prilikom obišli Brin Stanton, rukovodilac oblasti bioekonomije u Forumu, kao i saradnici iz njenog tima, Rebeka Donaldson i Kristofer Jejts. Osim njih, u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji su i Rebeka King i Valerija Damiko, odgovorne za rad Centra u Srbiji.

Direktorka Centra Jelena Bojović i v.d. direktor Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović imali su priliku da im požele dobrodošlicu i održe prvi sastanak u okviru njihove dvodnevne posete. Na sastanku se govorilo o mogućnostima saradnje i daljem razvoju inicijativa i partnerstva.

„Osnivanje Centra za četvrtu industrijsku revolucija sa Svetskim ekonomskim forumom predstavlja potvrdu rezultata Vlade Republike Srbije u projektima digitalizacije, razvoju IT sektora i eUprave, inovacijama i ulaganju u obrazovanje i znanje Srbije. Kao Srbija, ali i Kancelarija smo ponosni što je Centar počeo sa radom pod našim okriljem baš zbog razmene znanja iz novih oblasti, a samim tim i tehnološkog i naučnog unapređenja“, izjavio je Milan Latinović, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Direktorka Jelena Bojović i tim C4IR Srbije predstavili su projekte i rezultate Centra, kao i njegove buduće planove. Ona je dodala da se zahvaljuje kolegama iz Foruma na poseti i podršci koji pružaju Centru u Srbiji prethodnih godinu i po dana, i izrazila punu spremnost za dalju saradnju sa Forumom i njihovom C4IR globalnom mrežom koju trenutno čini 18 centara, uključujući i naš.

Tokom drugog dana posete, kolege iz Svetskog ekonomskog foruma prisustvovali su sastanku u Vladi Republike Srbije sa AI timom Kancelarije za IT i eUpravu koji predvodi Stefan Badža o novoj incijativi Foruma u oblasti veštačke inteligencije – AI Govenrnance Alliance. Nakon toga, imali su prilku da se sastanu sa direktorom tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije Nenadom Paunovićem, koji im je predstavio novi bioekonomski hab u našoj državi – BIO4 kampus.

Osim toga, održane su brojne radionice predstavnika Foruma i Centra, uključujući i radionicu za pripremu Međunarodne konferencije „Budućnost biotehnologije“ (engl. Biotech Future Forum), koju Centar i Vlada Republike Srbije organizuju u saradnji sa Forumom 19-20. oktobra ove godine.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.