Panel C4IR Srbije u okviru BelBI23

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) Univerziteta u Beogradu po četvrti put zaredom organizovao je međunarodnu konferenciju Belgrade Bioinfromatics Conference (BelBI), u periodu od 19-23. juna, čiji je jedan od koorganizatora bio i naš Centar.

Projektna menadžerka Centra, dr Branislava Gemović, imala je nekoliko istaknutih uloga u okviru ovogodišnjeg BelBI-ja, gde je među najznačajnijim bio panel u organizaciji Centra, na temu resursa Srbije za skladištenje i analizu genetičkih podataka, čija je dr Gemović bila moderatorka. 

Učesnici panela bili su direktorka Centra Jelena Bojović, šef grupe za kvalitet usluga i razvoj veštačke inteligencije Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Bogdan Stešević, dr Mirjana Novković sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Dušan Lazić sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Panel je upotpunilo online uključenje dr Davida Ruaua rukovodilaca strateške alijanse za AI u razvoju lekova u Nvidia. 

Razgovaralo se o mnogobrojnim temama, a između ostalog utvrđen je i pregled trenutnog stanja resursa za skladištenje i analizu podataka u Srbiji, resursima kojima upravlja Kancelarija za informacione tehnologije i e-Upravu. Diskutovano je o upotrebi ovih resursa za genetske podatke, koje su usluge u pitanju i ko ih može koristiti. Takođe, predstavljeni su primeri nacionalnih platformi za genetske podatke koje koriste NVIDIA superkompjuter za analizu. Učesnici su govorili i o razlikama između GPU i CPU resursa za analizu genetskih drugih biomedicinskih podataka i uputili sve prisutne o ulozi, upotrebi i vrednosti Registra genetskih i biomedicinskih podataka koje se bave istraživanjem genomike i bioinformatike. 

Tokom drugog dela panela dr Gemović je imala priliku da razgovara sa dr Brankom Zukić sa IMGGI i dr Igor Petković iz kompanije Roche, koji su govorili o zajedničkom projektu u ovoj oblasti kao primeru uspešnog upostavljanja javno-privatnog partnerstva. 

Konferencija BelBI za cilj ima okupljanje i podsticanje kontakta između istraživača, stručnjaka i studenata iz celog sveta koji su zainteresovani da podele svoja znanja, razmene ideje i iskustva u svojim oblastima kao i da diskutuju o najnovijim dostignućima iz oblasti bioinformatike i računarske biologije, kao i o mogućnostima njihove primene u biologiji i medicini. Više o BelBi konferenciji moguće je pronaći na linku OVDE. 

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.