Održana regionalna konferencija Health Up

U utorak, 24. aprila direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije, Jelena Bojović, govorila je na najvećoj regionalnoj konferenciji posvećenoj zdravlju i zdravom načinu života, Health Up, na panelu pod nazivom “Lečenje za 21. vek – telemedicina i upotreba veštačke inteligencije”. Konferencija je održana tokom 23. i 24. aprila u hotelu Mona Plaza na Zlatiboru, sa ciljem da obezbedi kvalitetnu diskusiju i debatu o evoluciji zdravlja.

Događaj je zvanično otvorila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), prof. dr Sanja Radojević Škodrić, a potom je uvodno predavanje održao Fabio Skano, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju. Tokom dva dana, konferencija je ugostila preko 300 gostiju i stručnjaka iz oblasti koji su pružili odgovore na 6 aktuelnih tema, kroz koje se govorilo o napretku javnog zdravlja Srbije, nacionalnom programu prevencije bolesti, ulaganju u dijagnostiku i opremu, kao i dostupnosti lečenja i edukaciji stanovništva.

Panel “Lečenje za 21. vek – telemedicina i upotreba veštačke inteligencije” bio je fokusiran na temu veštačke inteligencije, koja transformiše gotovo sve industrije. Direktorka Centra, Jelena Bojović, je uz kolege Vukašina Radulovića, osnivača kompanija Infolab i Heliant, Marka Topalovića, generalnog direktora i osnivača ArtiQ, Isidoru Šmigić, menadžerku za regulatornu reform oblasti zdravstva u NALED, i Marka Trikića ispred Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odgovarala na pitanja kao što su šta donosi veštačka inteligencija na polju medicine, kako telemedicina menja zdravstvo, kao i kakav je uticaj razvoju genetike na personalizovane tretmane lečenja pacijenata.

Bojović: Napravili smo strategiju kako i na koji način prikupljamo podatke i kako ih koristimo

Direktorka Centra istakla je da je Centar za četvrtu industrijsku revoluciju deo Vladine službe koji se bavi IT infrastrukturom i digitalizacijom, a posebno je govorila o najvažnijem projektu Centra – Registru genetičkih i biomedicinskih podataka. Kako je istakla, ono što jeste potencijal, odnosno mogućnost i budućnost, jeste da upravo napravimo jedno centralizovano skladište tih genetičkih podataka, tako da će svaki pacijent imati pristup svojim podacima.

– Njegov lekar će imati pristup tim genetičkim podacima i genetičkim analizama koje su proistekle iz tih genetičkih podataka u tom centralizovanom registru. Registar se zove Registar genetičkih i biomedicinskih podataka i očekuje se da on bude postavljan 1. januara 2025. godine. Mi smo trenutno u komunikaciji sa Republičkom stručnom komisijom za genetiku upravo na temu potpune funkcionalne specifikacije ovog registra sa lekarima kako bi na adekvatan način oni imali pristup ovim podacima – rekla je Bojović i dodala:

Ono što jeste potencijal, jeste puno genetičkih podataka se trenutno generiše iz istraživanja. Dakle, puno naših građana, nedovoljno ja bih rekla, ali dosta njih ipak, učestvuje u različitim naučnim istraživanjima koje obuhvataju, odnosno uključuju i genetičke analize iz krvi ili iz pljuvačke pacijenta. I ti podaci su takođe veliki izvor znanja, pre svega za same te pacijente, te ljude koji učestvuju tim istraživanjima, da u budućnosti se ti pacijenti mogu tretirati na različiti način. Znači, njihovi lekari imaju uvid i u te podatke, i donose ove odluke o kojima sam malopre pričala. Dakle, registar bi bio centralizovan, genetički podaci bi se nalazili na jednom mestu, u državnom data centru, na bezbedan način. Pristup podacima bi imali, pre svega, sami pacijenti.

Međunarodne konferencija “AI za održiv život” u oktobru

Bojović je najavila i održavanje Međunarodne konferencija “AI za održiv život”, koja će se održati 24. i 25. oktobra i gde će biti reči o svemu što se tiče upotrebe veštačke inteligencije u medicini.

– Vlada Republike Srbije treću godinu za redom organizuje konferenciju koja se zove “Biotech Future Forum”. Ove godine je fokus i cela konferencija se zove “AI for Life: Biotech Future Forum” ili “Veštačka inteligencija za održivi život: Budućnost biotehnologije”. Cilj međunarodne konferencije koja će se održati u oktobru je da bolje razumemo ulogu AI u zdravstvu, jer se često bojimo onoga što ne razumemo i ova konferencija je prilika da pokažemo koji se alati koriste u zdravstvu i koji su benefiti, ali i rizici, ističe Bojović.

Health Up je događaj koji okuplja istraživače, lekare, naučnike, lidere i sve one koji su strastveni o temama zdravlja i zdravstva u celini. Konferencija ima za cilj da podstakne razgovore o poboljšanju zdravstvenog sistema, edukaciji zdravstvenih radnika i unapređenju procedura, inovativnih lekova i zdravstvenih kapaciteta u zemlji i regionu. Više o konferenciji Health Up možete pogledati na sledećem linku OVDE.

Izvor: Blic

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.