Održan Global Technology Retreat u San Francisku

Od 28. do 30. maja, Svetski ekonomski forum bio je domaćin događaja Global Technology Retreat u San Francisku, koji je okupio preko 300 preduzetnika, inovatora i donosilaca odluke koji su tokom tri dana diskutovali o najuspešnijim strategijama i praksama za usvajanje inkluzivne i odgovorne tehnologije i koji su istraživali najinovativnija rešenja u rešavanju složenih globalnih izazova današnjice. Događaj je takođe okupio eksperte i predstavnike iz globalne mreže 4IR centara Svetskog ekonomskog Foruma, uključujući direktorku C4IR Srbije, Jelenu Bojović i programsku menadžerku za podatke i konvergenciju, Branislavu Gemović.

U okviru događaja, tim C4IR Srbije prisustvovao je na mnogobrojnim zajedničkim sastancima i tematskim sesijama, gde je predstavljen rad Centra, kao i dostignuća Republike Srbije na polju tehnološkog napretka. U tom kontekstu, Jelena Bojović je govorila na sesiji Community Hub: Driving Impact Around the World, gde je predstavila projekte i aktivnosti Centra i najvažnije biotehnološke inicijative u Srbiji, uključujući BIO4 kampus. Bojović je naglasila važnost izgradnje ekosistema i podsticanja inovacija u medicini i zdravstvu, ističući kako veštačka inteligencija, podaci, infrastruktura i znanje mogu doprineti značajnim napretcima i stvoriti održiv globalni razvoj.

Tokom Firestarter C4IR Network Gathering, Bojović i Gemović su se sastale sa predstavnicima drugih centara za četvrtu industrijsku revoluciju Svetskog ekonomskog foruma, u cilju razmene najboljih praksi i strategija za upotrebu inovativnih tehnologija. Dodatno se razgovaralo i o važnosti saradnje unutar same mreže, kako bi se rešili zajednički izazovi i otvorile nove mogućnosti.

Na sesiji Unleashing Health Data, kojom je moderirala Gemović, povedena je diskusija o efikasnom korišćenju zdravstvenih podataka i njihovoj ključnoj ulozi u unapređenju zdravstvenog sistema, personalizovane medicine i brojnih zdravstvenih inicijativa.

Dodatno, Bojović je prisustvovala sastanku zajednice AI Governance Alliance (AIGA), koji je otvorio mogućnost C4IR Srbije da uskladi svoje prioritete rada sa vodećim svetskim liderima u oblasti veštačke inteligencije i iznese svoje uvide o budućnosti razvoju tehnologije. AIGA okuplja preko 350 stejkholdera iz više od 280 organizacija širom sveta, kako bi se razgovaralo o ključnim temama u oblasti veštačke inteligencije.

I ove godine, GTR Svetskog ekonomskog foruma poslužio je kao izuzetna platforma za umrežavanje vodećih svetskih stručnjaka u oblastima od ključne važnosti, uključujući oblast veštačke inteligencije, biotehnologije i bioekonomije, otvarajući mogućnost Centru za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije da prikaže svoje i najvažnije nacionalne inicijative i projekte i poveže se sa svetskom zajednicom. 

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.