Inovacioni forum Srbija – Italija

Direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije Jelena Bojović, govorila je na Inovacionom forumu Srbija – Italija, održanom u Narodnoj banci Srbije. Forum su organizovali Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ambasada Italije u Beogradu, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Regionom Lombardija.

Na panelu Nacionalnih inovacionih ekosistema: politike, prilike, partnerstva, pored direktorke Centra, izlagali su Andrea Sinesi, predsednik Polihub na Politehničkom univerzitetu u Milanu; Vladimir Crnojević direktor BioSense Instituta iz Novog Sada; Nenad Paunović, BIO4 kampus, i ostali.

Cilj Foruma je uspostavljanje platforme za poslovnu saradnju i akademsku zajednicu u Srbiji i Italiji, te jačanje saradnje između ove dve zemlje u oblasti inovacija, putem povezivanja kompanija, inkubatora, akceleratora i startapova. Forum obuhvata teme agrotehnologije, zelene i energetske tranzicije, veštačke inteligencije i održive mobilnosti, sa brojnim panelima posvećenim predstavljanju mogućnosti bilateralne saradnje u sektoru tehnoloških inovacija između Italije i Srbije, mogućnostima koje pružaju inovacioni ekosistemi obe zemlje, ulaganjima rizičnog kapitala (venture capital) i mogućnostima inkubacije za startape.

Na Forumu su, između ostalih, govorili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ambasador Italije u Srbiji Nj.E. Luka Gori, kao i Atilio Fontana, premijer italijanske regije Lombardija. Ovom prilikom, potpisana su tri memoranduma o razumevanju, i to između AREA Naučnog parka u Trstu i NTP-ova iz Beograda, Niša, Novog Sada i Čačka, Memorandum o razumevanju između Arexpo Milan i NTP Novi Sad, kao i Memorandum o razumevanju između Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Novom Sadu sa italijanskim Univerzitetom Insurbia.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.