Direktorka Centra na Healthpharm 2024

Od 9. do 10. aprila održan je HealthPharm 2024 SEE Forum & Fair u Privrednoj komori Srbije, dok je treći dan Foruma obeležen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na ovom događaju, prvog dana, učestvovala je kao govornik direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije Jelena Bojović.

Bojović je u svom uvodnom govoru istakla potencijal koji veštačka inteligencija poseduje u zdravstvenim i farmaceutskim sektorima u regionu, kao i na koji način Centar u Srbiji može iskoristiti takav potencijal. Nakon toga, Bojović je učestvovala na panelu pod nazivom: E-zdravstvo i E-farmacija na Zapadnom Balkanu: kako koristiti veštačku inteligenciju za opšte dobro?

Panelom je moderirao Srđan Jovanović ispred HTEC Grupe i HUMEDS-a, a diskusija je pružila dinamičnu platformu za razmenu ideja o korišćenju tehnologije u korist društva, otvarajući put efikasnijem, pristupačnijem i održivijem zdravstvenom ekosistemu u regionu. Na panelu su takođe učestvovali Jelena Đerišilo iz IBM-a, Milan Gospić iz Microsoft Srbije, Bojan Kisić iz NITES Grupe, Vukašin Radulović, ispred NALED-a, i Bogdan Gecić, osnivač i partner Gecić Law.

Ovaj trodnevni događaj okupio je zainteresovane strane u oblasti medicine i farmacije na prostoru Zapadnog Balkana, sa fokusom na poslovna i pravna pitanja. Organizator događaja je Harmonius, nezavisna organizacija, udruženje naučnika i istraživača u oblasti pravnih studija.

Jedan od primera upotrebe veštačke inteligencije je projekat koji je realizovan u saradnji C4IR Srbije, Helianta i Instituta za veštačku inteligenciju u Srbiji. Napravljeni su modeli za otkrivanje retkih bolesti, koji imaju potencijal za dalji razvoj. U centru ovog projekta nalazi se Klinički centar Srbije, a razvoj je rađen na primeru Fabrijeve bolesti. Ideja je da se uz pomoć veštačke inteligencije identifikuju pacijenti koji imaju veću verovatnoću da obole od ove bolesti.

Izvor: Heliant.

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.