Delegacija Srbije na AMNC23 u Kini

Delegacija Srbije je od 27-29. juna učestvovala na Godišnjem susretu novih šampiona (engl. Annual Meeting of the New Champions) u Tjenđinu u Kini, čiji je deo bila i dr Branislava Gemović iz C4IR Srbije. Delegaciju je predvodila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begovic, a deo delegacije bili su i Nenad Paunović direktor tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije i prof. Vladimir Crnojević direktor BioSense Instituta, uz pratnju naše ambasadorke u Kini Maje Stefanović. Četrnaesti po redu AMNC u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma ove godine ugostio je preko 1500 učesnika iz 90 zemalja.

Naša delegacija imala je brojne istaknute aktivnosti i sastanke sa svetskim liderima, a projektna menadžerka Centra dr Gemović već tokom prvog dana učestvovala je na sastanku C4IR mreže koji je vodio Sebastian Buckup, šef Forumove mreže centara za četvrtu industrijsku revoluciju.

Tokom drugog dana, na panelu „Rešenje je u biologiji” Ministarka Begović govorila je o naporima Vlade RS na uspostavljanju novog bioekološkog eksosistema u našoj državi, čiji su deo C4IR Srbija i BIO4 kampus. Napomenula je da će biotehnologija imati sve veći uticaj na naše živote, kao i da je naša vlada donela odluku da razvija bioekonomiju i da napravi biohab u Evropi. “Cilj nam je da napravimo novi inovacioni ekosistem u Srbiji. Zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom otvorili smo Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, treći u Evropi, osamnaesti u svetu. Fokusirani smo na biotehnologiju i veštačku inteligenciju”, rekla je dr Begović i dodala da se najveći izazovi nalaze u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, medicine, energetike i zaštite životne sredine.

Pored ministarke, na ovom panelu govorio je i Alasdair Thong, osnivač Selvedge Venture iz Ujedinjenog Kraljevstva, a uvodnik panela bio je Nenad Paunović, direktor Tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije. Učesnici su bili veoma zainteresovani da saznaju više o inovacionim aktivnostima Srbije, nakon čega je usledila konstruktivna diskusija sa pristunim zainteresovanim akterima iz različitih delova sveta.

Tokom poslednjeg dana AMNC naša delegacija sastala se i sa izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma za Evropu, Evroaziju i Srednji istok, Mirekom Dušekom, koji će svečano otvoriti ovogodišnji Biotech Future Forum u Beogradu, u organizaciji C4IR Srbije. Na sastaku se razgovaralo o daljem jačanju saradnje i uspešno održanom Susretu novih šampiona u Kini.

Pored svih aktivnosti u okviru AMNC, naša delegacija je ovom prilikom posetila i BGI Grupu, vodeću kinesku kompaniju u oblasti biotehnologije i biomedicin, u kineskom gradu Tjenđinu.

Izvor: OVDE.

 

© Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.