Центар део конзорцијума Genome of Europe

У новембру 2023. године, Центар и Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Републике Србије постали су део конзорцијума Genome of Europe, заједно са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ). Конзорцијум сачињава 29 европских земаља, од којих су свега 3 ван подручја Европске уније – Србија, Норвешка и Турска.  

Конзорцијум је у данима за нама предао пројекат на Digital Europe позив за пројекте, чији је циљ секвенцирање 100.000 европских генома. Пројекат представља прву велику пан-европску иницијативу за успостављање референтног европског генома. Пројекат је инициран и као европски одговор на глобалне трендове (УС, УК, Јапан и Кина) употребе генетичких података у истраживањима и здравству.

Крајње очекивани исход пројекта је унапређење персонализоване медицине, која постаје глобални фокус у области здравства и превенције, како би се оптимизовала рана детекција, дијагностика, третман и превенција болести.

Подсетимо Ц4ИР Србије придружио се у фебруару ове године глобалној мрежи посвећеној развоју стандарда у области геномике и здравља – Global Alliance for Genomics and Health (GH4GH). Затим, у јуну, захваљујући активностима Центра и Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Србија је постала део Европске лабораторије за молекуларну биологију (EMBL).

© Центар за четврту индустријску револуцију.