У сусрет Међународном дану девојчица у ИКТ сектору

У сусрет Међународном дану девојчица у ИКТ-у, данас су Канцеларију за ИТ и еУправу посетиле девојчице из ОШ „Душан Даниловић“ из Радљева поред Уба. Посета је имала за циљ да едукује девојчице и приближи им бројне могућности које пружа област информационо-комуникационих технологија.

Овом приликом в. д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић  истакао је важност све веће заступљености жена на руководећим позицијама у области технолошког развоја. Уједно је нагласио да се овим путем доприноси успешном пословању, а чиме се Канцеларија може засигурно похвалити. Уз директора, присутним девојчицама су се обратиле и помоћница директора Биљана Марић као и Бранислава Гемовић из Центра за четврту индустријску револуцију.

„У Канцеларији за ИТ и еУправу најкомплексније пројекте еУправе воде и реализују управо жене и оне су један од стубова спровођења успешне дигитализације јавне управе у Републици Србији. Увек и са поносом истичемо да су баш оне заслужне за њихову реализацију. У 21. веку, где је све мање подела на мушка и женска занимања, желим да позовем све девојке да улажу у своје знање, да их мотивишем да се определе за рад у једном од најперспективнијих сектора данашњице а то су несумњиво информационо-комуникационе технологије“, истакао је Латиновић.

Такође, девојчице су разговором подстакнуте да се воде личним интересовањима приликом одабира свог занимања, па и у нетипичним женским секторима попут информационих технологија. Након одржаног динамичног сусрета и едукативног разговора са девојчицама организовано је дружење са запосленима Канцеларије за ИТ и еУправу.

Међународни дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација а на иницијативу Републике Србије, и бележи успешну 13. годину. Резултати досадашњих одржаних манифестација указују на развој девојчица и већи одзив у избору техолошких занимања.

Међународни Дан девојчица у ИКТ-у се обележава у сарадњи са Удружењем пословних жена Србије, које ову манифестацију у Србији обележава већ 13. годину заредом.

Извор: ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.