У оквиру Међународне конференције „Будућност биотехнологије“ свечано представљен Ц4ИР Србија

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и Председник Светског економског форума Бøрге Бренде данас су свечано представили Центар за четврту индустријску револуцију у Србији (Ц4ИР Србија) у оквиру Међународне конференције „Будућност биотехнологије“ (енг. Biotech Future Forum), која је данас одржана у Палати Србија у Београду.

Ц4ИР Србија основан је у марту ове године, у партнерству Владе Републике Србије и Светског економског форума, као део глобалне мреже 16. центара широм света. Наш Центар је први у оквиру мреже који ће бити водећи за развој биотехнологије и вештачке интелигенције у домену здравства и као такав кључан је у успостављање глобалне сарадње и развој нове биотехнолошке заједнице у Србији.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је на отварању изјавила: „Изузетно ми је задовољство и част што је Београд домаћин прве Међународне конференције „Будућност биотехнологије“. Надам се да је ово за нас само почетак и први корак да се Србија позиционира међу лидерима у области биотехнологије у Европи. Наука, иновације, технологије и креативност су наша снага и управо захваљујући томе Србија се у последњих 10 година много променила. Биотехнологија, биомедицина, биоинформатика и биодиверзитет ће бити међу најважнијим приоритетима нове владе, што ће бити у фокусу рада БИО4 кампуса“.

Обраћајући се учесницима конференције, председник Светског економског форума Бøрге Бренде је рекао: „Оснивањем Центра за четврту индустријску револуцију у Београду почетком ове године, Светски економски форум и Влада Србије обавезали су се да ће подржати убрзано усвајање нових технологија у Србији. Представљање Центра на Међународној конференцији „Будућност биотехнологије“ је најбољи пример начина на који Центар већ доприноси окупљању локалних и међународних актера како би се фокусирали на кључне могућности и изазове за предности које биотехнологија пружа”.

„Биотехнологија може да доведе до нових решења која ће донети опипљиву корист људима широм света, као што је потпуно излечење неких болести, као и да помогне човечанству да се избори са огромним изазовима као што су обезбеђивање довољне количине хране и напредак у борби са климатским променама“, изјавио је Аћим Штајнер, администратор Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у свом обраћању. Он је додао да УНДП подржава Србију у процесу дигитализације и увођења дигиталних решења, на добробит привреде, грађана и грађанки. „Наш заједнички задатак је да створимо адекватну регулативу и обезбедимо да се ове нове технологије развијају, тестирају и користе за добробит целог друштва, тако да нико не буде изостављен“, изјавио је Штајнер.

У оквиру конференције одржан је лидерски панел и неколико стручних тематских сесија на којима су учествовали најистакнутији стручњаци из области биотехнологије. Поред тога, дискусија је обухватила теме биоинформатике, биоинжењеринга, коришћења података у развоју здравства и биотехнолошког развоја, промоције јавних политика и научних достигнућа и могућности њихове примене, посебно у областима медицине и здравства. Локална заједница имала је прилику да чује више о решењима из Израела, Немачке, Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Бразила, Индије, Аустрије, Уједињених Арапских Емирата, Турске, Аустралије и других земаља које су међу лидерима у овој области. Учесници конференције су се такође упознали са биотехнолошким потенцијалима Србије и активностима наших истраживача и институција као што су Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Институт БиоСенс и Државни дата центар.

Међународна конференција „Будућност биотехнологије“ има за циљ да постане редовно годишње окупљање нове биотехнолошке заједнице у нашој земљи и позиционира Србију као земљу нових технологија, знања и иновација.

© Центар за четврту индустријску револуцију.