Тим Центра у студијској посети Лондону и Кембриџу

Имајући у виду експертизу и искуство британских стручњака у области биотехнологије, биомедицине и биодиверзитета тим Центра за четврту индустријску револуцију је, заједно са делегацијом Републике Србије, претходну недељу провео у студијској посети Уједињеном Краљевству у оквиру које се састао са бројним научницима и лекарима неких од најзначајнијих научно-истраживачких институција ове државе.

Делегацију је предводила министарка науке, иновација и технолошког развоја Јелена Беговић, а поред чланова нашег тима, чинили су је представници Владе Републике Србије, Министарства науке, иновација и технолошког развоја, Министарства за информисање и телекомуникације, Канцеларије за ИТ и еУправу, Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ), Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) и НАЛЕД.

Добродошлицу нам је пожелела је Амбасада Србије у Великој Британији. Том приликом, сусрели смо се са амбасадорком Александром Јоксимовић и српским научницима у Лондону који раде за најпрестижније институције и компаније у наведеним областима, укључујући Оксфорд.

У циљу размене искустава и учења из примера добре праксе, посетили смо smo Cambridge Biomedical Campus, Wellcome Genome Campus & Imperial College London White City Campus. Биомедицински кампус у Кембриџу је највећи центар за медицинска истраживања и здравствене студије у Европи. Симбол овог кампуса је глобални Р&Д центар и седиште глобалне биофармацеутске компаније Астразенека.

У оквиру Wellcome Genome кампуса у Хинкстону налазе се неки од најпознатијих института и организација у области геномике и компјутерске биологије, попут наших домаћина – Wellcome Sanger Institute i EMBL-EBI, Европског биоинформатичког института.

White City Campus Империјал колеџа у Лондону, који спада у топ 10 универзитета у свету у области науке, инжењерства, медицине и бизниса, отворио нам је врата свог хаба за истраживање молекуларних наука MSRH. Управи су кампуси попут ових узор за изградњу БИО4 кампуса, новог биоекономског чворишта у нашој држави и ширем региону.

Најважнији део посете чинили су билатерални састанци са глобалном биофармацеутском компанијом Астразенеком у њиховом седишту у Кембриџу и државним министром за науку, истраживања и иновације Џорџ Фриманом, у оквиру којих су договорени даљи кораци Р&Д сарадње УК и Србије.

Поред тога, састали смо се и са колегама из бројних других успешних компанија у области биотехнологије и биомедицине, са којима смо разговарали о иновацијама које су унели у поменуте области заједно са својим компанијама и изазовима са којима су се суочавали на том путу, укључујући – Аласдаир Тонгу, једног од оснивача Selvedge Venture; др Славена Стековића, главног научника бизнис компаније следеће генерације Multiomic Health; др Николу Новчића, директора за бизнис операције Quell Therapeuthics; др Сали Ен Форсајт, директорку Stevenage Bioscience Catalyst, као и др Џенифер Варснел са Cambridge Academy of Therapeutic Sciences.

Студијска посета реализована је кроз пројекат „UK Excellence Biotech Hub“ који спроводи НАЛЕД, уз подршку Британске амбасаде у Београду и Владе Уједињеног Краљевства.

© Центар за четврту индустријску револуцију.